11 Σεπ 2016

"ανάλγητο κράτος"


Η μετάβαση για το χειμώνα ξεκίνησε. Συννεφιές, βροχές, τοπικές καταιγίδες, πλημμύρες και το γνωστό μπαλάκι των ευθυνών. Να το πιάσει ο καθένας και να το πετάξει στο διπλανό του! Ακόμα και ο Ελληναράς που μπαζώνει ρέματα για να κτίσει και κάπου πρέπει να ρίξει το ανάθεμα. Και δεν αναλαμβάνει κανένας καμία ευθύνη. Και δεν ρίχνει και κανένας ευθύνη σε κανέναν. Και αλίμονο σε αυτόν που του χτύπησε την πόρτα η καταστροφή.

Ανάλγητο κράτος. Ανάλγητο κράτος δύσκολο να υπάρξει χωρίς αδιάφορους πολίτες! Ένα σοβαρό κράτος δεν νομίζω πως ταιριάζει στο Νεοέλληνα. Δεν μπορεί να «μεγαλουργήσει» μέσα σ΄αυτό! Η παρακμή, για να γίνει ορατή, πρέπει να υποβόσκει καιρό πολύ σ’ ένα κράτος και στους υπηκόους του. Και η Ελλάδα για χρόνια αρνείται πεισματικά να δημιουργήσει ένα σοβαρό κράτος. Βολευτήκαν όλοι κι έστησαν ένα της πλάκας. Και οι άρχοντες, γιατί έτσι έκρυβαν και κρύβουν την αδυναμία τους, και οι υπήκοοι, γιατί έτσι δεν αναγκάζονται να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά τους ξερνάει το σύστημα. Ένα σύστημα που ευνοεί τους μέτριους και τους διαχειρίσιμους. Κοιτάς κάτι κενές φάτσες στην τηλεόραση και σου λένε «έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ» και λες δεν μπορεί, κάτι ύποπτο συμβαίνει εδώ. Κάποιο τέχνασμα έχει εφευρεθεί που μετατρέπει τους μέτριους σε σπουδαίους! Δεν μπορεί να φτιάχτηκαν τα πανεπιστήμια για να παίρνουν τούτοι οι «μικροί» άνθρωποι πτυχία... Τα πτυχία και οι μετέπειτα καρέκλες πρέπει να δίνονται μόνο σε Άξιους!

Αξιοκρατία – παρεξηγημένη έννοια σε μια κοινωνία των μετρίων! Βλέπεις πουθενά γύρω σου αξιοκρατία; Είναι δυνατόν άνθρωπος σοβαρός να υπηρετήσει αυτήν την άρρωστη κατάσταση; Είναι δυνατόν άξιος άνθρωπος να δεχτεί να πιάσει μια καρέκλα για να κάθεται απλώς; Να μην είναι χρήσιμος στην κοινωνία; Να μην ξεριζώσει τα ζωύφια που την απομυζούν; Να μην δώσει όραμα στη νέα γενιά; Να μην τάξει κάτι που δεν μπορεί να κάνει; Να μην ταΐσει με παραμύθια τους υπηκόους του; Ακόμα και αν χρειαστεί να πάψει να είναι αρεστός…

Και οι υπήκοοι, ναρκωμένοι για χρόνια, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Και όταν η καταστροφή τούς κτυπάει την πόρτα, τρομάζουν σαν συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει κράτος, να βοηθήσει, να τους στηρίξει  για να ξανασταθούν στα πόδια τους. Ένα κράτος καρικατούρα δεν μπορεί να τα κάνει αυτά! Ένα κράτος της πλάκας, αδιάφορο, χωρίς ανθρωπιά, δεν μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο…

Και αντί να προστρέξει το κράτος για άμεση βοήθεια και λύση, τρέχει ο ταλαίπωρος υπήκοος σαν ζητιάνος για λίγη ελεημοσύνη. Ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης οι παρατρεχάμενοι και να έχει την πολυτέλεια η εκάστοτε εξουσία να βοηθά όχι αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά αυτούς που θεωρεί δικά της παιδιά. 

Ο άνθρωπος όμως οφείλει να σηκωθεί από τα χαλάσματα, μόνος του, χωρίς δεκανίκια και δανεικές υποσχέσεις. Το χρωστάει στη ζωή – στη ζωή του! Μια ζωή που λατρεύει αυτούς που την κυνηγούν ακόμα και στις μεγάλες δυσκολίες. Αντίθετα απεχθάνεται αυτούς που στην πρώτη δυσκολία τη βλαστημάν. Πόσο θλίψη τη γεμίζουν οι κλαψιάρηδες και οι πεσιμιστές! 

Ωστόσο κανένα βασίλειο δεν άλλαξε χωρίς να αλλάξουν πρώτα οι υπήκοοί του και κανένας υπήκοος δεν άλλαξε πριν αλλάξει πρώτα ο βασιλιάς!

5 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Χα! "Να αλλαξει ο Βασιλιας" ε;
    Εκει λοιπον βαθια στα μουντρουμια της Διαδικτυακης Αστυνομιας βρισκεται ο Μπαζ σημερα.
    Κατηγορουμενος για διπλη υποκινηση ανατροπης!
    Διπλη ανατροπη. Ασο ημιχρονο, διπλο τελικο!
    Διοτι θελει να αλλαξει ο "Βασιλιας" αφ ενος. Ποιον να εννοει αραγε; Ποιος ειναι ο "Βασιλιας";
    Και αφ ετερου, ομιλει για "Βασιλια", υποννοωντας δηλαδη ουτως ειπειν, κατι κακο για το Πολιτευμα μας; Ωστε ετσι, ε;
    Μια-μια τις ανατροπες Μπαζ. Οχι ολες μαζι. Το τερματισες. Δεν θα προλαβαινει ο δικηγορος σου. Μπουντρουμι τωρα!

    Κοσμος πολυς στο μπουντρουμι. Αυριο εχει Πρεμιερα Τσαμπιονς Λιγκ. Ολοι θελουν να ρωτησουν τον κρατουμενο πλεον Σοφο Γερο-Μπαζ τι να παιξουν; Να βαλουν καμια αχαστη τετραδα με Μπαγερν-Μπαρτσελονα-Παρι-Σιτι, να την "φορτώ" να "κονομή"; Να βαλουν κανα Ειδικο Στοιχημα με anytime-otinanai-scorers; Να βαλουν κανα combo για να δεσουν ...κομπο τον Μπουκαδορο και να του τα παρουν; Να χτυπησουν κανενα trixie-yankee-patent να τον κατατροπωσουν; Να μπουν στο live και να μην μεινει λαμπογιαλο; Ακομα και απεσταλμενοι του "Βασιλια" πηγαινουν να ρωτησουν μηπως και λυθει το προβλημα της Χωρας με τα φραγκα του τζογου. Διχασμενο το Βασιλειο με την μπαλα. Αμπαλοι οι περισσοτεροι αφου απο μικροι μαθαιναν οτι η μπαλα ειναι το οπιο του λαου (μαζι με τη Θρησκεια, μην την αδικουμε).

    Δυσκολα και αμειλικτα (τολμω να πω) τα ερωτηματα για τον Μπαζ. Η λαμπερη μερα του Champion's League ομως ειναι αυριο. Και ο Μπαζ οφειλει να μοιραστει με το πληθος τη Γνωση του. Δεν υπαρχει χρονος για χασιμο.

    Και εκει που πεφτουν στο τραπεζι ολα τα λαμπερα ονοματα, ολες οι βαριες φανελες, ολα τα μεγαλα μαγαζια του Ποδοσφαιρικου Πλανητη, ενας συγκρατουμενος του γερο-Μπαζ (για παρεμφερη λογο κατηγορουμενος, ετσι που το παει...) τολμα να θεσει ενα ερωτημα για ενα ασημαντο... χωριο που δεν το εχει ουτε ο χαρτης της Επαρχιας του ...Γιορκσαιρ (...) εισπραττοντας τα αυστηρα βλεμματα ολο επιτιμηση των παρευρισκομενων:

    "κυριε Μπαζ, την ...Χαντερσφιλντ πως την βλεπετε αυριο";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. τι έγραψες ρε άτομο εδώ; εμείς πάμε λάου λάου και εσύ μας βγάζεις στην σέντρα...

    Το βράδυ θα βγει ειδικό ένθετο για τους αυριανούς αγώνες. Εκεί θα υπάρχει και το δικό σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε περιμένουμε Μπαζ.
    Αλλα επειδή εγω έχω... εμπνευση σήμερα θα ξεκινησω με μία παρατηρηση:
    8 ματς εχει αύριο στο Ch L, και στα 7 από αυτά υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί που πληρώνει κάτω από "δίφραγκο". Ακλόνητα φαβορί επομενως!

    Γιατί να μην ακολουθήσω δηλαδή το ένστικτό μου; Την έμπνευση. Να τα βάλω ...όλα παρολί (και τα επτά) και να κονομήσω!

    Επτα ομά σ' ένα ντορβά
    πώς να γλιτώ απ' τον κουβά
    σαν τα τσουβά σαν τα σκουπί
    οι αποδό του φαβορί
    ενα δελτι με παρολί
    ούτε του χρόνου δεν κερδί

    (να ζητήσω συγνώμη που κατέστρεψα το τραγούδι - γενικά το έχω παρακανει σήμερα)

    ...Και να πω ότι η Νυρεμβέργη θα νικήσει σήμερα.
    Αλλά επειδή δεν το ξέρουμε σίγουρα, (τίποτα δεν ξέρουμε στα σίγουρα) μακριά από το 2,25!
    Μακριά γενικώς...

    ΥΓ ενταξει δεν πιστεύω να πίστεψες ότι θα παίξω παρολί και με ...7 ματς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν το έχουμε εδώ; έναν τίτλο "ανάλγητο κράτος" και από κάτω στοιχηματικές παπαριές. Σου το πα και να γλυτώσουμε από την αστυνομία δεν γλιτώνουμε από τον μπόγια - θα μας μαζέψουν.

    Και τα επτά ρε θηρίο; δεν θα ξεσκαρτάρεις κανένα; στην Παρί βλέπεις αξία; σε αυτές τις αποδόσεις μέχρι και τον άχρηστο Αρσένη βλέπω...

    Τώρα για το ένθετο ή θα πάρω τη βοήθεια του κοινού; η θα βγει στη ζούλα μεταμεσονύκτιο, με τα φαντάσματα ΄η αύριο με την αυγούλα.

    Δεν είδες και ένα κουπόνι που χει αύριο; ούτε εσκεμμένα να το κάνουν...

    υ.γ. βλέπω σύντομα να παίρνεις δίκη σου στήλη "τα ψαγμένα του nklaps"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι ρε, το ενθετο με την ησυχια σου. Οπως σε βολεψει.
    Για το Τσου-Λου δεν άσχοληθηκα σε βαθος για να ειμαι ειλικρινης. Παντως Τσου-Λου φαβορι και αποδοσεις με αξια δεν συνηθζεται.
    Κατα τα αλλα ειμαστε στο 1-1 με το Μοναχο στο ημιχρονο.
    Θα παρω και στηλη, αλλα τι να γραφω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή