12 Οκτ 2016

"αποδόσεις με αξία και early bets"

Υπάρχουν και λίγοι στο στοίχημα που κάνουν παιχνίδι με τις αποδόσεις. Άσε τις ομάδες να παίζουν, σου λένε, εγώ ασχολούμαι με τιμές. Κάποιος πουλάει και κάποιος αγοράζει – έτσι βλέπουν το στοίχημα αυτοί. Αλλά αν δεν ξέρεις την αγορά, αν δεν είσαι σε θέση να κοστολογήσεις μια ομάδα, να δεις πότε μια απόδοση έχει αξία και πότε όχι, παίζεις απλώς ομάδες.

Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν χρόνια ενασχόληση με το αντικείμενο – κανείς δεν γεννιέται έτοιμος για τίποτα. Να κατανοήσεις ότι το 3,00, το 2,80 ή το 3,20 δεν είναι απλά αριθμοί, που μπαίνουν δίπλα από τις ομάδες. Είναι αυτό που εσύ αγοράζεις κι κάποιος πουλάει. Πρώτος νόμος της αγοράς είναι: «αν αγοράζεις ακριβά και πουλάς φτηνά, δεν έχεις μέλλον» - μια αγοροπωλησία και το στοίχημα.


Value bet τις λένε οι ειδικοί – δηλαδή να παίξεις μια απόδοση με αξία. Ευκαιρίες ας τις πούμε εμείς. Όταν δηλαδή οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας. Όταν ο μπουκ προσφέρει κάτι που στα δικά μας μάτια είναι λάθος. Αλλά πρέπει να ξέρεις τι κοιτάς και με τι μάτια το κοιτάς – όλα τα μάτια δεν βλέπουν το ίδιο στο στοίχημα. Όλα, θα μου πεις, βλέπουν στο βάθος κέρδος. Ναι, αλλά δεν έχουν χαράξει τον δρόμο που θα τους οδηγήσει εκεί.


Οι συμφέρουσες αποδόσεις και το σωστό διάβασμα αυτών μπορούν να γίνουν οι οδοδείκτες για να μην χάνεται ο πολύς κόσμος. Και φυσικά αξία στις αποδόσεις δεν θα βρεις στη Ρεάλ, στην Μπάγερν και στις ομάδες από το Μάντσεστερ. Εκεί ο μπουκ απαγορεύεται να κάνει λάθος. Εκεί έχει συγκεκριμένη πελατεία, μεγάλη πελατεία και έχει προσαρμόσει το παιχνίδι στα μέτρα του. Αν δεν το έχει κάνει, δεν θα έπαιζες στοίχημα τώρα φίλε μου…


Η Κρόουλι προχθές ταξιδέψε για το Χάρτλπουλ – 4 τις έδιναν στην αρχή της εβδομάδας. Ξέρετε πόσο άνοιξε; 2,87! Και ήρθε Χ. Αν μου πεις έχασε και αυτός με το 4 και ο άλλος με το 2,87 – άλλαξε κανάλι. Αν και βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, το έπαιξε καλά μετά, ισοφάρισε και θα μπορούσε να πάρει και το διπλό. Τώρα τραβάει για το Τσέλτεναμ που έχει μια νίκη σε 12 ματς. Έχει πολλά Χ, αλλά δεν στέκει σαν φαβορί με πιθανότητες κοντά στο 50%. Αουτσάιντερ η Κρόουλι;


Early bets – άλλος ένα όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί. Να παίξεις το στοίχημά σου νωρίς δηλαδή. Να τους πιάσεις στον ύπνο. 4 η Κρόουλι χθες – πιθανότητες 25% - κάνει μπαμ ότι λαθεύει ο μπουκ για δικούς του λόγους. 3,55 σήμερα μαζεύει τη μαλακία του. Εδώ τώρα γίνεται παιχνίδι με τις αποδόσεις, που είναι για μένα πιο σημαντικό από το εάν παίζει ο Dickie για Τσέλτεναμ ή ο Cliford για Κρόουλι.


Αλλά αν κάποιος παίξει αυτό χθες και τέλος, έτσι χάνεται και η γοητεία του στοιχήματος. Όλο αυτό το νταβαντούρι που ξεκινά την προηγούμενη του αγώνα και κορυφώνεται λίγο πριν από την έναρξή του. Σε εφημερίδες, σάιτ έμαθε ο κόσμος να αναζητά πληροφορίες - ειδησιογραφία της τελευταίας στιγμής, της κακιάς στιγμής. Στη βοήθεια του κοινού άφησε τις τύχες του…


Και επειδή με ρώτησε ο Nklaps αν καλοβλέπω τα early bets, θα του πω λοιπόν πως όποιος στηρίζει το παιχνίδι του στις αποδόσεις, οφείλει να προσπαθεί να ποντάρει όταν η απόδοση είναι η υψηλότερη της αγοράς. Ακόμα και αν αυτό είναι προ Χριστού. Και σπάνια να ποντάρει σε μια απόδοση, όταν έχει πάρει την κατιούσα.


Βέβαια όποιος πει πως μπορεί με σιγουριά να δει το μέλλον μιας απόδοσης, θα είναι ψεύτης. Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν πού θα κάτσει η μπίλια – αλλά το λάθος δεν μπορεί να σταθεί για πολύ.


Μια ειδησεογραφία που ευνοεί την ομάδα σου σπάνια θα συνδυαστεί με μια απόδοση που έχει αξία.

Την ειδησεογραφία μπορείς να τη βρεις εύκολα, την απόδοση με αξία μόνο εσύ μπορεί να τη γνωρίζεις…

1 σχόλιο:

  1. Οποιος ξέρει καλά τη Λίγκα (εγώ δεν μπορώ να το πω για τον εαυτό μου), δηλαδή ξέρει τις ομάδες καλά, μπορεί να βγάλει δίκαιες αποδόσεις, που να είναι αξιόπιστες.
    Αν την Κρόουλι την εκτιμά π.χ στο 3,00 και του την δίνουν στο 3.80 (ας ήταν και 4.00 προχθές), την "κοπανάει" ωμά και κυνικά και τους κάνει δώρο το "νταβαντούρι" και τη γοητεία. Αν είναι γνώστης, οπότε το 3.00 που λέει είναι αξιόπιστο, την χτυπάει επίσης και στο 3.50 χωρίς κανένα πρόβλημα, που η απόδοση πέφτει.
    Από τι κινδυνεύει μόνο; Μην τραυματιστεί κανένας παίκτης της Κρόουλι ή μην κολλήσει καμία ίωση όλη η ομάδα!

    Ενας που δεν είναι γνωστης των ομάδων και δεν ξέρει τι θα πει Dickie και Cliford (εγώ για παραδειγμα), αλλα μελετά μόνο τα στατιστικά των ομάδων, ή πρεπει περιμένει να πάρει εφημερίδα και να διαβάσει ρεπορτάζ την τελευταία μέρα (με κίνδυνο η απόδοση να γίνει πια εντελώς της πλάκας) ή "χτυπάει" την απόδοση νωρίς όταν είναι χοντρό λάθος (π.χ. 3,80-4.00).
    Στο 3,50 όμως ναι: ομολογεί την άγνοια του...

    Περιπου συμφωνούμε.
    Στο 3,50, έχει σημασία ο Dickie και η λοιπή ειδησεογραφία. Οι διαφορές είναι λεπτές.
    Στο 4.00, sans voir.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή