11 Οκτ 2016

"το κουίζ του nklaps"




Είναι δυο φίλοι, παίκτες του στοιχήματος. Στον έναν αρέσει να παίζει over και στον άλλο αρέσει να παίζει under. Εντάξει, γούστα είναι αυτά…

Σε ένα από τα ματς της Λίγκας που παρακολουθούν παίζει η ομάδα με την καλύτερη επίθεση με την ομάδα με την καλύτερη άμυνα.

Δίνει το over 2,5 απόδοση 1.90 και το under 2,5 επίσης 1.90. Η Εταιρία δηλαδή μάλλον δεν παίρνει θέσει. Αφήνει τους παίκτες να κάνουν παιχνίδι.

"Κοίτα" λέει ο πρώτος, "για μένα το ματς είναι 50-50 over/under, αλλά ειδικά σήμερα πιστεύω θα έρθει over".

Λέει ο άλλος: "πράγματι είναι 50-50 οι πιθανότητες over/under, συμφωνούν και τα δικά μου στατιστικά. Αλλά ειδικά στο σημερινό η αίσθηση μου είναι under".


Και οι δυο αποφασίζουν να παίξουν. Βάζει ο ένας 10 Μονάδες στο over 2.5 @ 1.90 και ο άλλος 10 Μονάδες στο under @ 1.90. Όποιος κερδίσει (λέει), θα κεράσει μπίρες με τα κέρδη! Δεν χαλάνε τις καρδιές τους οι δύο φίλοι.


Οι αποδόσεις πριν την έναρξη δεν αλλάζουν καθόλου. Ούτε παίρνει και ιδιαίτερο τζίρο αυτή η αγορά, αν και εμπορικό Πρωτάθλημα. Το ματς (για να μην πολυλογούμε) τελειώνει 2-1 με ένα γκολ στο 87' και με τον πρώτο φίλο να πανηγυρίζει πριν να μπορέσει να πανηγυρίσει ο άλλος φίλος. Έτσι πάνε αυτά…


Οι δυο φίλοι λίγη ώρα μετά κάθονται στο μπαρ και παράλληλα υπολογίζουν ότι και οι δυο μαζί πόνταραν 20 Μονάδες καλύπτοντας και τα δυο πιθανά ενδεχόμενα, ωστόσο πίσω επέστρεψαν 19 Μονάδες (στον πρώτο φίλο)


Απαντήστε στα παρακάτω (αμείλικτα) ερωτήματα:


1. Ποια ήταν η γκανιότα της Εταιρίας στη συγκεκριμένη αγορά;


2. Ποιος παίκτης πλήρωσε τελικά την γκανιότα;


3. Ποιο στοίχημα ήταν το σωστό:
α. over 2,5 (στο κάτω-κάτω κέρδισε)
β. under 2,5 (παραλίγο να κερδίσει)
γ. και τα δυο ήταν σωστά (μπορούσαν και τα δυο κάλλιστα να κερδίσουν)
δ. και τα δυο ήταν λάθος

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα, να ευχαριστήσουμε τον nklaps για την τιμή που μας έκανε, να μας δώσει ένα διδακτικό κουίζ, να το βάλουμε εδώ για κουβέντα και περισυλλογή.

    Βέβαια μου έχει βάλει και δύσκολα - αυτά με τα γκολ. δεν φτάνουν αυτά εδώ στην σπηλιά, αλλά θα χρειαστούν στον New Μπαζ κει κάτω που πήγε και έμπλεξε...

    Θα το βγάλουμε και σαν ερώτηση στο κοινό εκεί πάνω δεξιά σε λίγο...

    Αμείλικτα ερωτήματα; πάντα τα αποφεύγει ο άνθρωπος τούτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να δούμε λίγο τι έπραξαν οι φίλοι του nklaps - κάτι τέτοια δύσκολα μου βάζεις και δικαιώνομαι που δεν δίνω άξια και ποντάρισμα στα γκολ.

    Λοιπόν αν χρησιμοποιούσαν το κομπιουτεράκι και για κάτι άλλες πράξεις, εκτός από το να μετράνε τα κέρδη τους θα έβλεπαν πως αγόρασαν σε τσιμπημένες τιμές, από αυτές που είχαν αυτοί κοστολογήσει το παιχνίδι. το 50 -50 που πίστευαν, θα έδινε και τα δυο στο 2,00. αντίθετα ο μπουκ τα έδωσε με 52,6% πιθανότητες (1,90). και δεν έβαλε κανένα 47,4%, αλλά το ίδιο.

    Αν ήταν το στοίχημα μια ζαριά είπαμε θα κέρδιζε αυτός που πανηγύρισε στο 87. αλλά και από τους δυο στις δέκα μονάδες πήρε νταβατζιλίκι ο μπουκ μίση μονάδα - για αυτό και έδωσε πίσω 19. ο παίκτης τα προσπερνάει έτσι αυτά, αλλά δεν πρέπει. όταν πας ρε άνθρωπε να βάλεις 100 ευρώ και προτού φτάσεις στο γκισέ έχεις χάσει τα 5, πρέπει να ψαχτείς...

    Την γκανιότα την πλήρωσαν και οι δυο όπως την πληρώνουμε όλοι κάθε φορά που στοιχηματίζουμε.για αυτό λέμε να είμαστε φειδωλοί στα πονταρίσματα αν δεν θέλουμε να μας τρώει τον παρά η γκανιότα. σίγουρο κέρδος για τους μπουκ είναι η γκανιότα - από ποιον λέτε να τα παίρνουν;

    Βέβαια ο αρμόδιος να απαντήσει είναι αυτός που έβαλε το κουίζ...

    Αλλά κάλο είναι όλοι να καταλάβουν τον ρόλο της γκανιότας στο στοίχημα... "σαν το κύμα που τρώει τον βράχο σιγά σιγά" έτσι παραμοίαζε την γκανιότα τόσο εύστοχα ο Παρασκευάς.

    Άκου φίλοι στοιχήματος - που τους βρήκες ρε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κάλυψες το θέμα Μπαζ.
    Και φυσικά την πλήρωσαν και οι δύο την γκανιότα. Αλλα το αστείο είναι ότι ως οντότητα δεν θα τη εντοπίσεις την γκανιότα εύκολα αν δεις ξεχωριστα τα πορτοφόλια και των δύο:
    ο ένας θα κομπάζει ότι κέρδισε, (άρα τί του λες ότι την πλήρωσε),
    ο δε άλλος αφού έχασε το στοιχημα του φυσικά και έχασε το ποντάρισμα του, (σιγά το νέο), πράγμα που θα συνέβαινε ακομα και αν πλήρωνε το under σε απόδοση 3,00.
    Και όμως και οι δύο πλήρωσαν την γκανιότα τη στιγμή ακριβώς που τοποθετούσαν το ποντάρισμα τους.

    Εγω θα ήθελα να πω και για τον τρόπο που πολλοί παίζουν (παιζουμε) στοίχημα: Κάνοντας πρόβλεψη. Λένε π.χ.: "πιστεύω, προβλέπω, βλέπω, ότι το ματς θα λήξει over" και απλά παίζουν. Σαν μάντεις. Η απόδοση τι σημασία έχει, αφού θα λήξει over και θα "πληρωθώ".
    Οι φίλοι μας στο παραδειγμα είναι ίσως ακόμη χειρότεροι: εκτιμούν ότι το γεγονός έχει πιθανότητες 50%. Και ενώ ξερουν ότι η δίκαιη τιμή είναι το 2,00, πάνε στο 1,90 διότι "έλα μωρέ ειδικά σήμερα θα έρθει όπως εγώ το βλέπω να έρχεται". Λες και παίζουν "μία ζαριά" όπως λες Μπαζ και λες και ότι δεν θα ξαναπαίξουν ποτέ. Στο στοίχημα παίζουμε για τη σεζόν και όχι για το ένα bet.

    Και πόσο πρόσκαιρος και κοντόφθαλμος είναι ο πανηγυρισμός του φίλου με το over, που κέρδισε. Διότι αν συνεχίζει να παίζει τέτοια στοιχήματα, στα 100 πονταρίσματα θα έχει καθαρή απώλεια 5 πονταρισμάτων, θα έχει δηλαδή 5% απώλειες. Στο παραδειγμα μας, όσο και η γκανιότα.

    Τα κερδισμένα στοιχήματα είναι για να καλύπτουν τις απώλειες από τα (αναπόφευκτα) χαμένα, και ό,τι περισσεύει εκφράζει το "value", (που γίνεται τελικά "profit"). Επομένως πρέπει να πληρωνόμαστε το γεγονός που ποντάρουμε όπως του αξίζει και παραπάνω, δηλαδή όπως αξίζει στην πιθανότητα του και παραπάνω.
    Διαφορετικά "no bet".

    No bet έπρεπε να πουν και οι δύο φίλοι και όχι να μπλέξουν με ένα στοίχημα που δεν άξιζε να μπλέξουν.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία Μπαζ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και θα προσθέσω το εξής: αν οι φίλοι μας κρατούσαν τα λεφτά τους, στα 100 πονταρίσματα δεν θα έμεναν στις μπύρες, αλλά θα έπιναν κι ένα μπουκαλάκι στα μπουζούκια.. Την καλημέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την καλημέρα και από μένα. Τι ζητάς τώρα, να έκαναν μακροχρόνια επένδυση; ποιος έχει την υπομονή για τέτοια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πολλές φορές λέω ότι το "no bet" σου γλιτώνει χρήματα.
    Δυστυχώς δεν μπορείς εύκολα να τα υπολογίσεις, διότι η ιστορία γράφεται μόνο με τα στοιχήματα που έπαιξες.
    Μπορείς όμως να πάρεις τα στοιχήματα που βρέθηκες κοντά στο να τα παίξεις, αλλά τα απέρριψες τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή