7 Νοε 2016

"Το κλουβί με τις τρελές"


Στο κλουβί με τις τρελές, όλοι εκεί μέσα είμαστε. Αριστεροί, δεξιοί, βολεμένοι, πικραμένοι, ερωτευμένοι, προδομένοι. Δεν τα βλέπουμε τα κάγκελα, μα το κλουβί είναι εκεί και εμείς είμαστε οι τρελές μέσα. Πλάκα έχουμε, γιατί ενώ ζούμε έτσι στοιβαγμένοι και σκλαβωμένοι, καμαρώνουμε για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας...

Οι κατασκευαστές του κλουβιού είναι οι άρχοντες. Εμείς, δηλαδή, που τους επιτρέψαμε να μας χώσουν κει μέσα και να πετάξουν το κλειδί. Μια παρανόηση υπάρχει εδώ, ένα χαμένο όνειρο, που εμείς το ονομάσαμε ζωή.

Τα κανάλια είναι οι διαμορφωτές του κλουβιού. Δεν είναι διασκεδαστές, αλλά εμάς μας διασκεδάζουν μια χαρά για τα δεδομένα του κλουβιού. Τεράστιες οθόνες κρύβουν τα κάγκελα και μας υπνωτίζουν – μια ύπνωση ληθαργική.

Διαίρει και βασίλευε και να πώς συνεχίζεται η βασιλεία του κλουβιού. Βόρειοι και νότιοι ρίχνονται σε διαμάχες για πράγματα αστεία, και στα σοβαρά λουφάζουν. Φανατισμός για φανέλες και για κόματα, σκοτωμός γίνεται ποιος θα πιάσει μια καρέκλα να τρέφει τον κώλο του.

Άρτον και θεάματα – τέτοια το κλουβί προσφέρει απλόχερα. Όρεξη να ‘χεις να δεις βρακιά, άδεια μυαλά, Κατίνες να ξεκατινιάζονται χωρίς αιδώ, συνταγές μαγειρικής για τους πεινασμένους και φτιασιδωμένες ειδήσεις για τους λησμονημένους. Έχει και σίριαλ, ρηχά, σαχλά, ό,τι πρέπει για τους θαμώνες του κλουβιού.

Αίμα και σπέρμα ζητάει το κοινό και του δίνουν απλόχερα το σπέρμα, μα το πληρώνει ακριβά με το αίμα του. Η πανσπερμία φέρνει αναιμία – μα το κρύβουν κι αυτό. Το να είσαι φελλός και να επιπλέεις, δεν μπορεί να γίνει ο Μέγας αυτοσκοπός, γιατί μπορεί να σε ‘χουν ρίξει στα σκατά.

Μόνο στο κλουβί με τις τρελές θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα άθλιο και απάνθρωπο μνημόνιο, που αδιαφορεί για τον άνθρωπο και τον καταδικάζει για γενεές δεκατέσσερις. Μόνο εδώ μέσα θα μπορούσε να συμβεί οι άρχοντες που εναλλάσσονται στην εξουσία να ακολουθούν το μνημόνιο σαν κάτι θεόσταλτο. Σαν προγραμματισμένοι, σαν έτοιμοι από καιρό ξεπουλάνε τα πάντα και οδηγούν τους υπηκόους τους στον αφανισμό.

Το να σε ενοχλεί ο «ύποπτος» Τραμπ είναι δικαίωμά σου. Αλλά να υποστηρίζεις με πάθος τη Χίλαρι, που είναι πρωτεργάτης στην κατασκευή κλούβιων, φέρνει λίγο σε κλουβοκεφαλισμό. Το να μην βλέπεις σωτηρία είναι ρεαλισμός και μια ένδειξη πως ήρθε η ώρα να την κάνεις από κει μέσα. Το να πιστεύεις σε σωτήρες της πλάκας είναι ένδειξη πως κάνει δουλειά το κλουβί.

Απουσιάζει η όρεξη για ζωή και η δημιουργία στο κλειστό κλουβί, με το χαζό κουτί. Όλοι ζουν για το παρόν, θάβουν το παρελθόν και αδιαφορούν για το μέλλον. Μπορείς να δηλώσεις πολίτης του κόσμου, αλλά δεν μπορείς να πεις από πού έρχεσαι. Και στην κορυφή κανέλλα. Αλλά αγκομαχάς πια να δεις την κορυφή - πού σκέψη να την ανέβεις…

Αιωνόβιους πολιτικούς, ριζωμένους, αποτυχημένους – πού αλλού θα βρεις; Καλλιτέχνες της φακής, του σκατού και της πορδής κάπου δω μέσα θα τους βρεις. Ραγιάδες, ψεύτες και κουράδες, όλοι της γης οι κολασμένοι είναι στο κλουβί κλεισμένοι. Με χαμένα τα κλειδιά, αυτοί φωνάζουν δυνατά: «μην τ’ ανοίγεις το κλουβί, μάθαμε στη φυλακή…»

Τούτη, λοιπόν, τη γωνιά στο σάιτ θα την αναλάβει η «χοντρή πένα». Με χιουμοριστική και σκωπτική διάθεση θα παρουσιάζει έναν κόσμο σε παράνοια, σε άγνοια και αφασία. Πόσο παράκαιρα θα μοιάζουν δω μέσα τα λόγια του ποιητή «όσο και αν χτίζουν φυλακές και ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό, πάντα θα δραπετεύει…»

12 σχόλια:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=GVT5S7Hp68U

    (μουσικοι και στιχοι Θανασης Παπακωνσταντινου)

    Όχι για στοίχημα σήμερα η ημέρα.
    Δες όμως πόσο εχει πέσει ο άσος του Ηρακλή με τον Πλατανιά: 2.70 από 3,60!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μουσικη ρε. Τι εγραψα πιο πανω; Ελεος! Ακου μουσικοι. Δεν παμε καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ρε όλοι μαζί μουσικοί είναι - πως κάνεις έτσι; Στο άλλο δεν σε ξέχασα, αλλά φτιασιδώνω λήγω το μπλογκ και έχω μπλέξει...

      Διαγραφή
    2. Τι έχεις κάνει εδώ; Χάνει η μάνα το παιδί με την "ομαδοποίηση"! Σε λίγο θα μας παραπέμπεις στο αρμόδιο Τμήμα του blog... Πολλή γραφειοκρατία βλέπω Μπαζ και δεν νομίζω ότι αρμόζει σε ερημίτη!
      :)))
      Μονο με GPS θα βρίσκουμε το δρόμο.

      Διαγραφή
    3. Εδώ χάθηκα εγώ ρε με δαύτα, αλλά δεν τα παρατάω. το λίγο από πάνω το είδες; - λες και παίρνουμε ληγμένα χαχαχα.

      Διαγραφή
  3. Αργεί η πρόσληψη; χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατι παει να γινει τωρα. Στην αρχη ομως, ηταν χαμενος στη μεταφραση!
      :))))

      Διαγραφή
    2. Κάτι έχω προσέξει...

      Διαγραφή
  4. Έλα ρε Nklaps και οι ερημίτες έχουν ψυχή... για δες το έγινε ποιο μαζεμένο. θυμήθηκα τα πρώτα χρόνια στο Ινφομπετο - εκεί ερχόντουσαν πιότεροι στην σπηλιά -λέω σε έναν - άμα ξανάρθεις φερε και ένα φρέντο. και γυρνάει και μου λέει "εκλεπτυσμένο γούστο στον καφέ για ερημίτης έχεις."

    Χάθηκαν όλοι - χάθηκα και εγώ...κοσμοερημίτης ας πούμε ότι είμαι πως λέμε κοσμοκαλόγερος.

    Να τις βρούμε καμιά δουλειά της λεγάμενης, γιατί δεν την βλέπω καλά να τριγυρίζει δω πάνω τον χειμώνα. για να δουλέψει εδώ με φράγκα να θυμάται " του τζογαδόρου το έρμο το πιάτο, δέκα φορές είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο..."

    Τυχερή είναι γιατί άμα ήταν Σάββατο και είχα χάσει κάτι μεγάλο, μπορεί να έλεγα αυτό με τους γύφτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτο με το φρεντο το σκεφτομαι και εγω οταν τυχει να δω καποιον καλογερο να μιλαει στην ...κινητουμπα με την τελευταια λεξη της τεχνολογιας με 5,5 οθονη και λειτουργικο Android Marshmallow! Μπορει να πετυχεις και με iPhone. Λεω, παει, την περασε τη λεπτη γραμμη που χωριζει την εγκοσμικευση απο την εκκοσμικευση, οπως μας ελεγε παλια ο Θεολογος μας στο σχολειο.

    Αυτο που λες για το "του τζογαδορου, του ψαρα, του κυνηγου το πιατο..." κλπ ειναι αληθεια αλλα δεν λεει παντα την απολυτη αληθεια. Εχουμε και λεμε Νοεμβριος: αυτη τη στιγμη που μιλαμε εχω 1 κερδισμενο στοιχημα στα ...11. Αυτοματως ερχεται στο μυαλο ολων "μεγαλε, εισαι μπαγλαμας. Κοψε το στοιχημα ασχετε". Δικαιως. Μπορει και να μου κοψεις την καλημερα. Αλλα εγω με 1 στα 11, αντι να εχω "διαλυθει" ειμαι μολις 2 μιζες απο κατω! Και αυτο ΔΕΝ ειναι διαχειριση καβας ( που λεγαμε). Ειναι κατι αλλο. Ειναι το value οταν το δεις απο την αναποδη. Θελω να πιστευω, μην ειμαι και απολυτος...Αρα με 1 στα 10 την παλευουμε ακομα...

    ΥΓ1 Δεν ειμαστε τζογαδοροι ρε! Δεν αφηνουμε τιποτα στην τυχη.
    Μου λεει χθες;"Δεν πας να παιξεις κανα τζοκερ, που εχει τζακ ποτ". Απανταω:"Δεν μου αρεσουν τα τυχερα παιχνιδια". Με κοιταει σαν να βλεπει εξωγηινο:" Μα αφου ολη την ωρα ασχολεισαι με το στοιχημα". Απαντηση: "Ε και; Τι σχεση εχει αυτο;"
    ΥΓ2 ινφομπετο δεν γραφεις πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ρε θαμώνα - έλα να δεις που έβαλα την Νεράιδα σου - πρώτη μούρη...παιδεύτηκα, αλλά το σουλούπωσα και μ αρέσει που με αποπήρες χθες.

      Και το "Κουίζ του Nklaps" εκει- δεν έχουμε υλικό θα μου πεις - δεν πειράζει, λίγα και καλά...

      Διαγραφή
  6. Καλημερα. Κατσε τωρα γιατι ειμαι στο δρομο και βλεπω μονο τη mobile version που ειναι λιγο διαφορετικη.

    Λιγα και καλα. Στο τελος της σεζον κρατα μου μια θεση για το scientific αρθρο (οπου θελω τη βοηθεια σου). Α και κοντα στα γενεθλια του blog, κρατα αλλη μια θεση να γραψω για μια παραξενη ρουλετα. Μια ιστορία με ατμοσφαιρα neo noir!
    Κατι θα βρισκουμε να γραφουμε. Λιγα και καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή