1 Ιουν 2018

"ο τερματοφύλακας"



Γράφει ο Dimitris Zagklis
Ονομάζεται επίσης και γκολκίπερ και πορτιέρο, αλλά θα μπορούσε επίσης να ονομαστεί μάρτυρας, αυτός που πληρώνει τα σπασμένα, ο εν πολλαίς αμαρτίαις μετανοών, ή ο καρπαζοεισπράκτορας των τσίρκων. Λέγεται ότι όπου πατεί χορτάρι δε φυτρώνει.

Είναι μονάχα ένας. Είναι καταδικασμένος να παρακολουθεί το παιχνίδι από μακριά. Χωρίς να μετακινείται από το τέρμα του, περιμένει, μόνος, τον τουφεκισμό του. Στο παρελθόν ήταν ντυμένος στα μαύρα όπως και ο διαιτητής. Τώρα ο διαιτητής δε μεταμφιέζεται πια σε κοράκι, και ο τερματοφύλακας ξεγελάει τη μοναξιά του με φαντασμαγορικά χρώματα.

Ο τερματοφύλακας δε σκοράρει. Είναι εκεί για να εμποδίσει τους άλλους να το κάνουν. Το γκολ είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου. Ο σκόρερ προκαλεί χαρά και ο τερματοφύλακας, ο καρμίρης, του τη χαλάει. Έχει στην πλάτη του πάντα τον αριθμό ένα. Μήπως είναι ο πρώτος που θα πληρωθεί; Κάθε άλλο. Είναι ο πρώτος που θα πληρώσει. Ο τερματοφύλακας πάντα φταίει. Αλλά και όταν δε φταίει, πάλι αυτός την πληρώνει. Όταν οποιοσδήποτε παίκτης υποπέσει σε πέναλτι, τιμωρείται ο τερματοφύλακας.

Τον αφήνουν εκεί, μόνον απέναντι στο δήμιό του, χωρίς κανένα προστατευτικό τείχος. Και όταν η ομάδα του βρεθεί σε κακή μέρα, πάλι αυτός πληρώνει τη ζημιά, κάτω από μια βροχή από σουτ, εξιλεώνοντας αμαρτίες άλλων.Οι άλλοι παίκτες μπορούν να κάνουν κάποιο χοντρό λάθος, μια ή περισσότερες φορές, αλλά το ξεπληρώνουν με μια θεαματική προσποίηοη, μια πάσα ακρίβειας, ένα εύστοχο σουτ. Αυτός ποτέ.

Το πλήθος δε συγχωρεί τον τερματοφύλακα. Έκανε άστοχη έξοδο; Έκανε κάποια βλακεία; Του έφυγε η μπάλα μέσα από τα χέρια; Τα ατσάλινα χέρια του έγιναν προς στιγμή μεταξωτά; Με ένα μονάχα λάθος του ο τερματοφύλακας κάνει να χαθεί ένα παιχνίδι, ή ένα πρωτάθλημα- και τότε το κοινό ξεχνάει μονομιάς όλα του τα ανδραγαθήματα και τον καταδικάζει σε αιώνια δυσμένεια. Η κατάρα αυτή θα τον κυνηγάει μέχρι το τέλος της ζωής του.


14 σχόλια:

  1. Ρε πού με μπλέξατε ? Εντουάρντο Γκαλεάνο, θα μας κοιτάς από το υπερπέραν και θα γελάς με την παρεξήγηση. Το κείμενο είναι δικό σου, δεν είναι δικό μου. Σώνει και καλά, θέλουν να με κάνουν συγγραφέα. Ωραία θα ήταν να είμαι συγγραφέας του βεληνεκούς σου. Ο Τερματοφύλακας λοιπόν. Πρέπει να είσαι λίγο μαζοχιστής για να κάθεσαι κάτω από τα γκολπόστ, έχει πει ο Μπουφόν. Ή ο χοντρούλης της τάξης που θα αποδεχτεί τη χειρότερη θέση του ποδοσφαίρου, μόνο και μόνο για να μην τον αποκλείσουν από το παιχνίδι οι λεπτοκαμωμένοι κωλοσυμμαθητές του. Εγώ είμαι με τον τερματοφύλακα πάντα. Του συγχωρώ τα πάντα. Πώς το λέει ο Γκαλεάνο? Ο εν πολλαίς αμαρτίαις μετανοών? Μάλλον ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα. Τι μας θυμισες; Ναι ο πιο αμπαλος ολων συμμαθητης μας καθοταν τερμα. Και οποτε ετρωγε γκολ, έφταιγε παντα και μονο αυτος!

    Μια και ερχεται Μουντιαλ ας αραδιασουμε μερικούς τερματοφυλακες που μας εχουν μεινει.

    Θυμάμαι πχ τον τερματοφυλακα της Γερμανιας το 1982, Τονι Σουμαχερ που παραλίγο να σκοτωσει (κυριολεκτικά) τον Γαλλο αντιπσλο του (Μπατιστον) σε μια σύγκρουση που εμεινε στην ιστορια. Στο ματς που εμεινε στην ιστορια στον περιβοητο ημιτελικό της Σεβιλλης.
    Btw, αυτος που εκανε στο ματς αυτο το αναποδο ψαλιδι ηταν ο Κλαους Φισερ. Δεν το βρήκατε.

    Θυμαμαι στο Μουντιαλ του '90 τον ιδιορρυθμο γκολκίπερ της Κολομβιας, Ρενε Χιγκιτα, που επαιζε κανονικο... μπσκοτερμα! Εβγαινε μεχρι το... κεντρο του γηπέδου. Μεχρι που "τιμωρήθηκε" σε ενα ματς με το Καμερούν απο τον φοβερο... Ροζε Μιλα, που του εκλεψε τη μπαλα και σκοραρε! Ο αθεοφοβος ο Χιγκιτα εχει κανει απόκρουση με... Scorpion kick που εινσι 2-3 κλικ πιο δύσκολο και απο ψαλιδι.

    Στο ιδιο Μουντιαλ θυμάμαι τον τερματοφύλακα της Αργεντινής Γκοικοτσεα που επνιγε τα πεναλτι. Ηρθε απο τον παγκο αντικαθιστώντας τον 1ο γκολκιπερ, λογω τραυματισμού. Στον τελικο τον νίκησε με πεναλτι ο Μπρεμε. Αν (ξανα)δειτε την εκτέλεση η μπαλα σαν να περασε μεσα απο την κεφαλή βελονας. Ή δοκαρι ή Γκοικοτσεα. Ε αναμεσα πηγε! Το καλύτερο πεναλτι ever.

    Θυμαμαι το 2002 τον Ολι Καν. Ο ηρωας γκολκίπερ της Γερμανιας. Μεχρι και τα μισα του Τελικου ηταν ηρωας και ο κορυφαίος της Γερμανιας. Μεχρι που του εφυγε η μπάλα απο τα χερια! Θυμαστε ασφαλως. Τι αδικο.

    Τελος, θα κλεισω με εναν τερματοφύλακα που για μενα ειναι ο κορυφαίος τα τελευταια χρονια. Μανουελ Νοιερ. Ο άνθρωπος αυτός βγαζει μια φοβερη σιγουριά. Η περιπου αλαζονικη εκφραση του μονο ειναι σαν να λεει "δεν τρωγω γκολ". Θυμαμαι στο τελευταίο Μουντιάλ στο περίφημο 7-1. Η Γερμανία προηγείται 7-0 και ο Νοιερ κανει αποκρούσεις λες και ειναι 1-0. Μολις γίνεται το 7-1 (σκοραραν οι Βραζιλιάνοι) ο Νοιερ γίνεται εξαλλος απο το κακο του λες και... ισοφαρισαν. Τυπικό Γερμανικό πεισμα και προσηλωση στο στοχο. Νομίζω είναι τραυματιας ακόμα και δεν προλαβαίνει για το Μουντιάλ της Ρωσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι φιλοι . Κι εμεις οταν παιζαμε πιτσιρικαδες ο τερματοφυλακας ηταν ο χοντρος , το σκεπτικο ηταν...εισαι που εισαι αχρηστος κατσε εσυ τερμα και ασε μας να παιξουμε εμεις οπως θελουμε :))

    Η φωτο του ταρματζη τελεια , οπως ταιριαζει στην περισταση :))
    Το κειμενο το εχω διαβασει 10 φορες και εχω γελασει 11 . Δημητρη ασε το Γκαλεανο στην ησυχια του , εσυ μας το μετεφερες εδω , δειγμα του ποσο ψαγμενο ατομο εισαι....
    Το συγγραφικο σου ταλεντο τουλαχιστον εμεις εδω το ξερουμε παρα πολυ καλα απο σχολια που εχεις κανει τα οποια ειναι καλυτερα απο αρθρα .
    Εναλλακτικος τιτλος θα ηταν το : '' Με το ζορι συγγραφεας '' . :))
    Μας ελλειψε η παρουσια σου εδω στον αγαπημενο μας καφενε και σε αναφεραμε στην κουβεντα μας με το Νικο ...
    Η ζωη δεν ειναι μονο στοιχημα , υπαρχουν και αλλα ενδιαφεροντα , και η αποτοξινωση χρειαζεται που και που η οταν νοιωθεις την αναγκη να ξεκοψεις για να φορτισεις τις μπαταριες σου ....
    Να ξερεις οτι την καρεκλα σου την ξεσκονιζουμε συχνα σ αυτον εδω τον καφενε και σε περιμενει παντα . Οταν θελεις κανεις μια ετσι και μπαινεις....self service το μαγαζι ειπαμε... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Οικονομολογο:

    Αγαπητε φιλε, αφού μπαίνεις που μπαίνεις στον καφενέ, καθισε να πιεις ενα καφε μαζι μας. Μπορεις να μπεις και με "αλλαγμένα χαρακτηριστικά" για παράδειγμα το nickname ας πουμε... 31οap (mirror image).
    :)

    Το λεω γιατι νομιζω οτι εχεις γνώσεις και πράγματα να δώσεις στην παρεα. Μια νεα σεζον ειναι μπροστα μας σε λιγους μηνες και οποια βοήθεια ειναι παραπάνω απο επιθυμητη. Θα αγωνιστούμε στη νεα σεζον στην ...Vanarama National League South (Τοπικό Αγγλιας!) και θα εχει πολυ ξυλο και τρικλοποδιές του χρονου αν με πιάνεις.

    Τελος, συμφωνω επι της αρχης σε πολλα που λες. Δεν ξερω αν εχεις "αχτι". Δικο σου θεμα. Επι της αρχης συμφωνω. Επισης η γνώση στον καφενε μας είναι ελεύθερη. Δεν εχει copyright
    . Μονο μια θερμή παράκληση: ο καφενες μας να μην εμπλακεί με αλλους καφενεδες και μαγαζιά.

    I don't want my fingerprints to be on the murder weapon και απο κει και υστερα, κανε οπως θες.

    Σαφες;

    Σε πριμένουμε.

    nklaps.
    Ακου... Seasons don't lie!
    (Θα μας τρελάνς!!!)
    :)))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα τα λεφτα ο χοντρουλης τερματοφυλακας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ερημίτη, άνοιξε νέα σελίδα, αυστηρά μουντιαλική. Χαζεύω τις αποδόσεις της πρώτης αγωνιστικής και προβλέπω μεγάλο μακελειό. 1 και κάτι όλα τα μεγάλα φαβορί, θα φτιαχτούν στοιχήματα κορδόνια που θα σφίξουν πολλούς λαιμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευστοχο το σχολιο σου σε αλλο καφενέ! Συμφωνούμε.
      Γραφω εδω "για λόγους Πολιτικής".
      Αν βαλεις 1.05 την αποδοση της Βραζιλίας να περάσει στους 16 και απο και και πέρα αν βαλεις 1.50 την απόδοση της για προκριση σε καθε stage εως και την κατάκτηση (δηλαδη μια αποδοση, 1.50, που θα θεωρούσες εντελως ξεφτιλα για να αγγιξεις), βγαζεις ενα 5.30.
      Δηλαδή, το 1.50 καθε φορα δεν το αγγίζουμε, αρα ουτε το 5.30, αλλα το... 5.00 ειναι ...μια χαρα!
      Καλα τα λες εσυ Δημητρη. Αλλα οταν το στοιχημα γίνεται πρόβλεψη, οπως λες, ο παικτης απλα χάνει.
      :)

      Διαγραφή
    2. Ναι, έτσι είναι. Το διατύπωσα με διπλωματικό τρόπο όμως. Δεν έχω όρεξη για διαφωνίες. Αλλωστε κι εγώ βάζω αρκετή πρόβλεψη στο παιχνίδι μου.

      Διαγραφή
    3. Τελικά δεν είχε όρεξη για διαφωνίες ούτε αυτός. Πάλι καλά. Μακάρι να το κερδίσει το στοίχημα. Εμένα μου φαίνεται τελείως αδιάφορο αυτό το Μουντιάλ. Ελπίζω να αλλάξω διάθεση στην πορεία.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα.

    Αυτο σκεφτόμουν και εγω: ενα νεο topic με θεμα Μουντιάλ και στοιχημα.

    Σωστα το λεει ο Δημητρης για τις αποδόσεις της 1ης αγωνιστικής. Παντα παραμονεύουν εκπλήξεις.

    Απο την αλλη, ο fair και εγω κοιτούσαμε τις "μακροχρόνιες" αποδόσεις για τον νικητή. Μολονότι δεν παίζουμε antepost, δεν γινοταν να μην σχολιάσουμε το 10.00 για την Αργεντινή για την κατάκτηση. Ο Μέσι παιζει διαβολε, μην την ξεγραφουμε την Αργεντινη. Αν επαιζα κατι στο Μουντιαλ (δεν θα παιξω), θα σκεφτόμουν αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μη τί άλλο, είναι χορταστική απόδοση, Ωστόσο, από μαθηματικής άποψης μάλλον δεν συμφέρει ούτε αυτή. Γιατί ο πολλαπλασιασμός των αποδόσεων πρόκρισης της Αργεντινής σε κάθε φάση οδηγεί σε μεγαλύτερο νούμερο. Ως πρόβλεψη και επιθυμία, απολύτως ικανοποιητικό το 10,00. Διαβάστε κι αυτό το σχετικό άρθρο. https://www.matchmoney.com.gr/mountial/to-moyntial-toy-mesi-kai-toy-poytin/

      Διαγραφή
  8. Ωραιο αρθρο συμφωνω σχεδον σε ολα μαλλον ειναι η σειρα ντης αργεντινης και ας ειναι πισω στις αποδοσεις και αυτο νομιζω ειναι στα συν.
    Δευτερο φαβορι η πολυ καλη φουρνια της ομαδας της βραζιλιας. Νομιζω μετα την τριπλη επιτυχια των ευρωπαικων ομαδων ιταλια 2006 ισπανια 2010 και γερμανια 2014 το κυπελο θα παει λατινικη αμερικη τουτεστιν αργεντινη η βραζιλια. (θυμιζω οτι στην προηγουμενη ιστορια των μουντιαλ απο το 1962 εως το 2006 οι νικητες προερχοταν απο λατινικη αμερικη και ευρωπη με εναλλαγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα. Διαβάζω αυτές τις μέρες ξένη αρθρογραφία στο ίντερνετ και αρχίζω να αποκτώ μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Σχεδόν όλοι συμφωνούν με τα τρία πρώτα φαβορί της διοργάνωσης. Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία. Πιο πίσω μένουν Γάλλοι και Αργεντίνοι και στο τέλος ακολουθούν Ουρουγουανοί, Πορτογάλοι, Βέλγοι και Αγγλοι. Ξεκαθαρίζω πως δεν έχω δει τα τελευταία χρόνια καμία εθνική ομάδα να παίζει και οι υπολογισμοί που κάνω είναι θεωρητικοί. Για να βρεις αν οι αποδόσεις κατάκτησης αξίζουν υπάρχουν 2 μέθοδοι. Η μια να πολλαπλασιάζεις τις επιμέρους αποδόσεις πρόκρισης σε κάθε φάση κι η άλλη να καταλήγεις εξαρχής σε τρία-τέσσερα φαβορί που θα φτάσουν στα ημιτελικά χωρίς καμιά αμφιβολία και να τους μοιράσεις τις πιθανότητες. Δεν ξέρω ειλικρινά ποιά είναι η ορθότερη. Εμένα μου έμαθαν πως είναι η πρώτη, μπορεί όμως να ισχύει περισσότερο η δεύτερη ιδίως στα Μουντιάλ, όπου οι εκπλήξεις είναι σπάνιες και οι βαριές ποδοσφαιρικές φανέλες επικρατούν για πολλούς και διαφόρους λόγους. Πάντως διαβάζοντας τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις καταλήγω σε κάποια πρώτα συμπεράσματα.

    1. Η Βραζιλία έχει πανίσχυρο ρόστερ, παίκτες με μεγάλο ταλέντο και εμπειρία σε όλες τις θέσεις. Επίσης, κάτι εντυπωσιακό, έχει δεχτεί ελάχιστα γκολ από τότε που την παρέλαβε ο Τίτε. Αν έμαθε λοιπόν να διατηρεί εύκολα πίσω το μηδέν, μπροστά ένα γκολ θα το βρίσκει πάντα. Ο Νειμάρ δείχνει πως θα είναι πανέτοιμος, ο προπονητής είναι σοβαρός, δίκαια είναι το πρώτο φαβορί. Το 5,00 είναι μικρό, δίκαιο, ικανοποιητικό? Δύσκολη η απάντηση, αν συμφωνήσουμε πως είναι όντως η πληρέστερη ομάδα.

    2. Η Γερμανία έχει ένα σχετικό πρόβλημα στη θέση του στράικερ. Δεν ξέρω αν οι Βέρνερ, Μίλλερ, Γκόμεζ θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Και δεν νομίζω πως θα καταφέρουν να προχωρήσουν πολύ. Κάποιοι λένε πως είναι σε καλύτερη θέση από το 2014, αλλά δεν νομίζω πως ισχύει. Επίσης έχει προκύψει το σοβαρότατο ζήτημα με τους Οζίλ και Γκούντογαν και την αμφισβήτηση της γερμανικότητάς τους σε μια γενικότερα πολύ αρνητική εποχή. Φανταστείτε να μην βγει πρώτη στον όμιλο και να παίξει με τους Βραζιλιάνους στους δεκάξι.

    3. Και στην Ισπανία λείπει το εύκολο γκολ. Βέβαια έχουν δαιμόνιους μεσοεπιθετικούς που έκαναν γεμάτες χρονιές και που είναι ικανοί να μπουν με τη μπάλα στα δίχτυα. Ερωτηματικό η Ισπανία.

    4. Οι Γάλλοι, όλοι συμφωνούν, έχουν φοβερό ρόστερ. Εμένα τελικά δεν με πείθει καθόλου. Θεωρητικώς πάντα, γιατί υπενθυμίζω δεν έχω δει ούτε φιλικά, ούτε επίσημα καμιάς ομάδας. Μόνο τα σκορ μαθαίνω και τις γενικές εντυπώσεις. Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο και αρνητικό, θα διάλεγα τις λέξεις Λιορίς και Πογκμπά. Αρκούν και περισσεύουν.

    5. Αργεντινή. Μάλιστα. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Χωρίς αμυντικούς και χωρίς τερματοφύλακες. Πραγματικά, δεν τον βλέπω τον Μέσι να προκόβει. Δηλαδή, θα χρειαστεί να γίνουν ηρωικά πράγματα γιατί ο όμιλος είναι δύσκολος και οι διασταυρώσεις πολύ ζόρικες. Εχει βέβαια την μεγαλύτερη απόδοση από τις παραδοσιακές δυνάμεις και μπαίνεις σε ένα μικρό πειρασμό. Φανταστείτε να μην βγει πρώτη στον όμιλο και να πέσει πάνω στη Γαλλία και τη Βραζιλία.

    6. Η Ουρουγουάη αν φανεί σοβαρή, μπορώ να τη φανταστώ μέχρι και στον ημιτελικό. Βέλγιο και Αγγλία, όποια βρεθεί στη δεύτερη θέση του ομίλου, θα συναντήσουν μάλλον τη Γερμανία και με λίγη τύχη δεν το θεωρώ απίθανο να βρεθούν στο δεύτερο ημιτελικό. Αλλά τότε θα μιλάμε για ένα Μουντιάλ γεμάτο εκπλήξεις.

    Τέλος πάντων, ψιλοθεωρίες όλα αυτά, αν δεν δούμε τους πρώτους αγώνες των ομίλων, σοβαρά συμπεράσματα δεν βγαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα στην παρεα ....
    Καφετζη ...ενα μετριο ελληνικο κουπατο μερακληδικο !
    Καθησα λοιπον στην κερεκλα μου κι εγω :)))
    Να πω τη χαζομαρα μου κι εγω :)) αφου ξεκαθαρισω οτι δεν παιζω τιποτα .
    ΑΝ με το ζορι μ εβαζες να παιξω κατι θα ηταν η Αργεντινη του Μεσι , συμφωνω δλδ με το Νικο , αλλα σαν λοξος που ειμαι δυσκολευομαι να πιστεψω οτι θα φτασουν στους 4 , τεσσερα θηρια .Περιμενω μια εκπληξη . Λεω οτι ενα απολυτο αουτσαιντερ απο τη μαυρη υπειρο θα μας εντυπωσιασει φτανοντας στους 8 ? στους 4??? Ποιος ξερει ? Θα δειξει !!
    Το σιγουρο για μενα ειναι οτι αναμεσα στο 5αρι της Βραζιλιας και το 10αρι της Αργεντινης θα επαιζα το δευτερο.
    Ενας φιλος ελεγε....Μιχαλη το προφανες μην παιξεις ποτε , οτι αλλο αγαπας παιξε...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή