11 Σεπ 2018

"απάντηση στον Σωκράτη"



Είδαμε -σε προηγούμενο επεισόδιο- πως ο Σωκράτης από το βήμα του ιερού χώρου της Πνύκας,  είπε πως «ο άνθρωπος τζογάρει από άγνοια» και αν του δείξουμε ποιο είναι το συμφέρον του θα πάψει να το κάνει. Εκεί στην αρχή της νέας χιλιετίας τα λόγια αυτά θα είχαν βάση- μα τώρα μετά από δέκα πέντε περίπου χρόνια στοιχηματικής δράσης ακούγονται κάπως…


Και έρχεται ο ήρωας – η μάλλον αντιήρωας – που ζει στο υπόγειο του Ντοστογιέφσκι, για πάνω από είκοσι χρόνια ανάμεσα στο πάτωμα και στο ταβάνι και λέει πως όλα αυτά είναι χρυσά όνειρα. Ψάχνει να βρει τον πρώτο που διακήρυξε πως ο άνθρωπος τζογάρει, γιατί δεν ξέρει το πραγματικό του συμφέρον και πως, αν τον διαφωτίσουν, αν του ανοίξουν τα μάτια και δει το πραγματικό του συμφέρον αμέσως θα πάψει να τζογάρει.

 « Ω, νήπιο! Ω, αγνό, αθώο παιδί!» - μονολογεί, φωναχτά ο υποχθόνιος. – Ωφέλεια! Τι είναι ωφέλεια; Τι είναι τότε τα εκατομμύρια χαμένα στοιχήματα, που μαρτυρούν για το πώς οι άνθρωποι εν γνώση,  δηλαδή γνωρίζοντας πλήρως τώρα πια πως είναι στημένο το παιχνίδι και τους βαθμούς δυσκολίας του, επιλεγούν να τζογάρουν χωρίς να ενδιαφέρονται για το προσωπικό όφελος της τσέπης τους.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιο! Τα πρώτα χρόνια όντως ο άνθρωπος βάδιζε σε στοιχηματικά σκοτάδια, μα τώρα όλα αυτά ανήκουν στα παρελθόν. Πολλοί «γκουρού» εμφανίστηκαν και σήκωσαν το πέπλο της Ίσιδας – έγιναν οδοδείκτες  για να βρει ο άνθρωπος την στοιχηματική του Ιθάκη. Μα ο άνθρωπος παίρνει κρυφά δευτερεύοντες δρόμους που τον οδηγούν πάλι και πάλι στο νησί της Κίρκης ή της Καλυψώς και τον απομακρύνουν από την Ιθάκη του.  

Δεν βλέπετε – συνεχίζει ο κάτοικος του υπογείου -  νέα παιδιά που ήρθαν στο αουτσάιντερ, για δες τους – διαβασμένους, ο καθένας στον τομέα του. Παίζουν την μπάλα στρωτά, δεν την σηκώνουν στον αέρα και όποιον πάρει ο χάρος. Και δεν είναι οι πρώτοι, υπήρξαν και άλλοι και θα έρθουν και άλλοι, αλλά ο άνθρωπος θα συνεχίσει να τζογάρει εν πλήρη γνώση. 

Ειδήσεις, προσεγγίσεις, σκέψεις, προτάσεις δεν λείπουν από τον μέσο παίκτη τώρα πια -γιατί όμως ο μέσος παίκτης συνεχίζει να τζογάρει αντί να ποντάρει;  να υπάρχει άραγε  μια ωφέλεια (που όπως λέει ο κάτοικος του υπογείου) μπορεί να είναι ανώτερη από όλες τις ωφέλειες;  Αυτή η ωφέλεια που ποτέ δεν την πήραμε στα σοβαρά μπορεί να οδηγεί τον άνθρωπο στην καταστροφή του;  Να επιθυμεί ο άνθρωπος το κακό για τον εαυτό του και όχι το ωφέλιμο; Με όλο του το είναι να παίρνει φόρα και να χτυπά το κεφάλι στου στον τοίχο;

Τι είναι ωφέλεια για τον αιώνιο παίκτη; Το κέρδος και όχι η χασούρα. Και του έδειξαν το δρόμο να περάσει από την χασούρα στο κέρδος – έναν δύσκολο δρόμο που οδηγεί σε μια γυάλα. Εκεί μέσα ο παίκτης πρέπει να ζει αποστασιοποιημένος από την χαρά του παιχνιδιού. – και τι λέτε πως γίνεται; - εκεί ο παίκτης τους βγάζει τη γλώσσα! Δεν την θέλει αυτή την ωφέλεια. Τον πνίγει.  Η ελεύθερη βούληση να κάνει το λάθος, μέσα από το διαρκές παιχνίδι, χωρίς κανόνες, είναι αυτό  που τον κερδίζει και ας ξέρει πως έτσι θα βγει χαμένος!

Γιατί ενώ όλοι οι «σοφοί» έχουν γυρίσει πια την πλάτη στα φαβορί - ο κόσμος συνεχίσει να ποντάρει επάνω τους σαν τρελός; Γιατί και εκεί κρύβεται η χαρά του παιχνιδιού! Δεν είναι δα και κόπος να βρεις και να παίξεις ένα φαβορί; Πρωί, μεσημέρι βραδύ, κάθε μέρα και κάθε στιγμή σε δύση και σε ανατολή, πάντα θα υπάρχει και ένα φαβορί – ποιος στα αλήθεια νοιάζεται εάν θα βγει;

Υ.γ. Αιώνιε παίκτη μου, πόσο νομίζεις θα σου πάρει να αποστηθίσεις και να κατανοήσεις πως λειτουργούν οι ομάδες στην Ιταλία; Μια εβδομάδα; ένα μήνα; ένα χρόνο; Και αν αρέσκεσαι να περιπλανάσαι και στις Γαλλίες, στις Ισπανίες - και αν πιστεύεις πως αφού σου είπαν πως είσαι Ευρωπαίος, μπορείς και να στοιχηματίζεις σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα - δεν το βλέπεις πως πας ξεβράκωτος στα αγγούρια;

Βιβλιογραφία: «Το Υπόγειο», Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, εκδόσεις Γκοβόστη, ( μετάφραση από τα ρωσικά: Κοραλία Μακρή) κεφ. 6 σελίδα 30-37.




35 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι τεστ ρε; στον καφενέ μπήκες κανονικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες ε;
      Και γιατι δε βλεπω τιποτα ?
      Πολυ σκοταδι ρε αδερφακι μου......
      Δεν αναβσ κανα φως μη φαμε τα μουτρα μας?

      tinaftore ?????

      :) :) :)
      Καλορυζικο....
      Γουρλιδικο να ειναι...:)

      Διαγραφή
    2. Απαντηση στην απάντηση τεστ.

      Διαγραφή
  3. Θελει λίγη δουλεια Μπαζ.
    Φτιαξε το μπλε.
    Στπ γκρι πανω δε φαίνεται καλα.
    Αυτο το γκρι γιατι να μην το κάνεις λιγο προς το μπλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mια χαρα ειναι τωρα ...
    Μην πειραζεις τιποτα .
    Ειδομεν το φως το αληθινον......:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ψηφιζω και εγω μπλε φωτεινο και χαρουμενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλορίζικος ο νέος μαχαλάς!!! Πολύ με αρέσει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τιναφτορε;;;; Πριν ήταν γκρι με γαλάζιο και τώρα που ξαναμπήκα το βλέπω πάλι με τους σοβάδες άσπρο άσπρο και με ένα σκούρο μπλε φόντο επάνω στην κορυφή. Κάνε κάτι με τους σοβάδες Μπαζ, όχι τόση ασπρίλα, κουράζει νομίζω. Γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα αυτό κάνω απο χθες, δεν βλεπεις. Με τον καφέ και συνεχίζω...

    Σοφάδες χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία τα Καλλιτεχνικά Μπαζ. Συμφωνω με τον Eric. Βαλε ενα αχνό κάτι αντι του λευκού. Τα nickname μας στα σχολια με σκούρο μπλε ή ό,τι άλλο θες κάνε τις δοκιμές σου, Βγαλε και τους τονους από τα κεφαλαια (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ κλπ) ΟΚ.

      Και είπαμε, ωραία τα Καλλιτεχνικά, αλλα κανα σημείο θα μας δώσεις? Στοίχημα παίζουμε!
      :))))))

      Διαγραφή
  9. Θα έρθουν και τα σημεία, κάποια κεφαλαία βγαίνουν αυτόματα με τόνους - τι να του κάνω; εγώ τις ετικέτες έβαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΚ, ένα τόνο πιο αχνό. Σαν ομιχλη ειναι τωρα. Τα ονοματα μας με σκουρο μπλε.
      Κανε τα πειραματα σου.
      Τα σημεία αυτού του Σ/Κ είναι αστα να πανε.
      :)

      Διαγραφή
  10. Τρεις φορες τη μερα αποχρωση αλλαζουμε...
    Χαμαιλεοντες εχουμε γινει ωρε.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάστορα κάνε τις πλαϊνές στήλες διαφορετικό χρώμα απ' τη μεσαία στήλη που είναι το κείμενο γιατί φαίνεται ένα χάος τώρα. Είναι ο άνθρωπος πάνω στη σκάλα και βάφει κι έχουμε μαζευτεί όλοι οι χασομέρηδες από κάτω με φραπέ και τσιγάρο και λέμε τα δικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η "φωτογραφία κεφαλίδας" δηλαδή οι τηλεφωνικοί θαλαμοι είναι μια χαρα.
    Αυτή μπορεί να αλλάζει αναλογα με το mood του Μπαζ. Το καλοκαίρι ξαπλώστρες στην παραλια πχ.
    Το σιμπιζακι ειναι ΟΚ. Σωστα το λεει ο Αντώνης για το χρωμα στη μεσαια στηλη.
    Α. Εχω και ενα φραχτη για βάψιμο. Πότε μπορείς?
    Wax off wax on!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραια ειναι τα χρωματα τωρα , αστα οπως ειναι.
    Ενα τελευταιο που βλεπω εγω το αναφερω μηπως μπορει να γινει κατι.....οταν μπαινεις απ το κινητο και κανεις κυλιση προς τα κατω για να διαβασεις βγαινει στο πανω μισο της οθονης αυτη η ''ετικετα'' που γραφει : αουτσαιντερ
    εγγραφη
    ετικετες .
    Αυτο ενοχλει εκει πανω και κριβει τη μιση οθονη , δε μπορεις να διαβασεις....

    Εχω την εντυπωση οτι αυτο θα επρεπε να ειναι κατω και οχι εκει πανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελπίζω μέχρι το Σάββατο να έχει τελειώσει ο μάστορας και να μην το τρενάρει για να κάνει παραπάνω μεροκάματα. Μιας και είπα για Σάββατο... πέραν της Σκάνθορπ και της Εξετερ που είναι τραβηγμένες οι αποδόσεις τους δεν βλέπω κάτι άλλο.
    Wax off wax on!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν υπαρχει περιπτωση στο τελος να μην ακουσουμε το μπινελικι απο το μαστορα. Πανω στη σκλαλωσια βαφει εχει ξεραθει το χερι του και εμεις απο κατω κανε αυτο λιγο δεξια λιγο αριστερα χαχα.Παρα ταυτα να συνοψισω ...η ξερο λευκο η βαθυ σκουρο οτι χρωμα να ναι. Για παραδειγμα απο κατω οι δημοφιλες αναρτησεις διαβαζονται ποιο ευχαριστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά το λεει ο Λοχαγός. Δύσκολα το γλιτώνουμε το ...binelique.
      Καλο ειναι ρε το μπεζ. Μην κανει αλλες αλλαγες μην τα ξανακάνει μαντάρα!
      :)
      Αυτο το πανελ απο πανω που σου κοβει το πεδιο εχει ενα θεμα...

      Διαγραφή
  16. Θα αποσυρθώ στο βάθος της σπηλιάς για την τελευταία αλλαγή. Δεν θα ρίξω μπινελίκια,προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα, αυτό είναι μην ακούσω κιχ. Ξεκινάμε δυνατά...

    Έφυγαν και οι Εθνικές και μετά από διακοπή τα μεγάλα πρωταθλήματα θέλουν προσοχή. Ποιος την έχασε θα μου πεις; εγώ το λέω και ας το πάρει ο διάβολος. Ο γκισες, άπαντα εκεί έτοιμος, παραμονεύει

    Τα δικά μας στον ίδιο ρυθμό, θα τα δούμε αύριο.

    Nklaps αν πειράξω τα χρώματα στα σχόλια γίνεται ένα χάος - αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην πειραξεις τίποτα.
      Βαλε μονο μια φωτό κεφαλίδας αν μπορείς (όπως πχ στο τουί) και τίποτε άλλο.
      Δεχόμαστε κλήσεις από ανθρώπους που δεν μπορούσαν χθες να μπουν στο blog.
      Τελος πια τα μερεμετια.

      Διαγραφή
  18. Καλημερα στον καφετζη και τους θαμωνες του φιλοξενου τουτου καφενε..
    Ανακαίνιση βλεπω...βαψιματα....μια χαρα δουλεια ο μαστορας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προσοχη Ασυμμετρο μπετ

    Λευκορωσία Σάββατο
    Μπατε (σκύλοι αλέστε) vs Ντνιεπρ Μογκιλεβ

    Παίζει η πρωτοπορος με ενα μπάζο. ΟΚ
    Η πρωτοπόρος έχει clean sheet rate εντός 50%. Ενα ματς τρώει γκολ, άλλο έχει καθαρή εστία.
    Η άλλη, το μπάζο έχει failure to score rate εκτός πάλι 50%. Μια σκοράρει, μια δεν σκοράρει. Εβαλε η μικρη γκολ στην 3η και την 4η Σολιγκορσκ και Ντιναμο Μινσκ αντιστοιχα. Γιατι να μη βαλει και στην Μπάτε?
    Στα μεταξυ τους τωρα, έχουμε και 3-0 έχουμε και 3-1 και 5-0 και 2-1.
    Εμενα με όλα αυτα το g/g μου βγαίνει κοντα στο 50%, αλλα πες ότι το υπερεκτιμω. Δωστε το 25-30% αν θελετε.
    Το βρίσκω ομως ...6,25 στην Sportingbet (και Bwin).

    Ξέρετε τωρα πως πάνε αυτα τα πράγματα. Μπορει το ματς να "ανοιξει" μετα από ένα γρήγορο 3-0 και η Μπάτε μετά να το ρίξει στο σορολόπ και να φαει κανενα. Μπορεί όμως να έρθει και 5-0. Sans voir σκεπτικό αυτό δεν είναι. Ομως γκολ-γκολ στο 6.00+ δεν βλέπουμε συχνά.
    Ο Stoiximan το δίνει 3.70. H Betshop 3.99 (!). Η Πρασινη δε το έχει, επομένως η Sportingbet είναι λίγο οφσαιντ.
    Σε κάτι... off shore Εταιρίες άνοιξε στο ...7.50 και εχει παει 5.00.
    Ξέρω ότι αυτα δεν αρέσουν ούτε στον Μπαζ ούτε στον fairplay, αλλα δεν μπορω να μην το γραψω.
    Πέρυσι πήρα ένα 6.00 στην Κροατία και πήγε νομιζω καλά
    :)
    Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 9/12/17
      Ντιν Ζαγκρεμπ -Ιστρα
      6.00 το g/g
      Τελικο 5-1 με το γκολ της Ιστρα στο 50'.

      Διαγραφή
    2. Τα γκολγκολια ειπαμε ανηκουν στην καλοκαιρινη σεζον ....καλα ειναι αλλα για καλοκαιρι ετσι για να περναει η ωρα....
      Τωρα στοπ , να βρουμε κανα bettisprokopis να αρχισουμε τη σεζον με νικη......θελω profit ωρε..... :)

      Διαγραφή

  20. Η Σ Πολτεν στο 8,00.....
    Ειναι ονομα ομαδας αυτο σε παρακαλω για να αρχισεις σεζον ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι. Θυμιζει... πολτοποιηση!
      :))))
      Ωστόσο πες μας 2-3 δεδομενα, γιατι να την σκεφτουμε σαν μπετ και πες και τους προβληματισμούς σου.

      Διαγραφή
  21. Ήρεμα, ρε συ fairplay - άντρα θέλω τώρα τον εθέλω. Έχει όμως και κάτι εμπνεύσεις ο συντονιστής; g/g κάπου στην Ρωσία, αλλά στο εξηγεί κιόλας. Και και συ ρε αθεόφοβε Nklaps ολόκληρο κουπόνι τούτο το ζαβό βρήκες;

    Να κι ένα αουτσάιντερ της πλάκας για αύριο - Ντούισμπουργκ, όλα είναι εναντίον της, δεν έχει βάλει γκολ ακόμα, έχει πιάσει πάτο και ο γκισές την δίνει 4 και κάτι και με πτωτικές τάσεις.

    Υπομονή παιδιά δεν έχουμε βόλια για ξόδεμα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή