"Τα βατράχια του βάλτου"

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ή θέλουν να πιστεύουν πως στον βάλτο ζουν μόνο βουβάλια - και εύκολα συμμερίζεσαι αυτήν την άποψη αν κοιτάς τον βάλτο από ψηλά ή να δεν έχεις κάνει ποτέ τον κόπο να δεις τη κρύβει ο βύθος του βάλτου!  Είναι μεγαλόσωμα τα βουβάλια και κάνουν πολύ θόρυβο γι αυτό επικράτησε η άποψη πως αυτά μόνο υπάρχουν στον βάλτο! 

Ξεχασμένα από θεούς και ανθρώπους όμως στον βούρκο του βάλτου ζουν τα βατράχια - μια μίζερη ζωή  που αν δεν την "σβήσουν" τα βουβάλια από τον βάλτο κάποια από αυτά θα αντιμετωπίσουν υπαρξιακό  πρόβλημα - δεν είναι και λίγο ο άλλος να ζει μέσα στα "σκατά" και εσύ να φωνάζεις για κολόνιες; - δεν είναι και λίγο εσύ να κάνεις τις δουλείες σου ανθρώπινα, με το φως της ημέρας και ο άλλος  να δουλεύει μέσα στα μαύρα σκοτάδια; - Ξέρετε πόσο κρύο κάνει μέσα στο νερό το χειμώνα; Ξέρετε πόση βρωμιά υπάρχει κει μέσα; 

Την ισορροπία του βάλτου κρατάει ο χαρακτήρας των βατράχων - είναι ήρεμοι τούτοι - τους έμαθαν πως τα βουβάλια μπορούν να διεκδικούν  καλύτερα από αυτούς γι αυτούς  και μένουν στην ηρεμία και στο κρύο του νερού. Δεν τους αρέσουν οι κόντρες και οι διαμάχες και ακούν με δυσπιστία τις προτροπές των βουβαλιών να μπουν σε μια διαμάχη που εύκολα θα ποδοπατηθούν. -  κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους μάθει πως "για να πετάξεις πρέπει πρώτα να σταθείς στα ποδιά σου, μετά να μάθεις να περπατάς, μετά να τρέξεις και ύστερα να πετάξεις". αν δεν ακολουθήσει κανείς αυτά τα βήματα θα "φάει" τα μούτρα.

Σίγουρα είναι ρομαντικό να λες είμαστε όλοι "βουβάλια" και μπορεί να κρύβει και μια αθώα ψυχή τούτο! Από την άλλη όμως ίσως να προσπαθεί να κρύψει και μια ανισότητα - αν υπάρχουν  τα βατράχια - πως θα ακούγεται ο λόγος περί ισότητας; - πως θα διεκδικήσει αυτός που αρνείται την ύπαρξη των βατράχων για τους βατράχους; θα ακούει τα κουάξ κουάξ που  τις νύχτες στον βάλτο για ισότητα και δικαιοσύνη αλλά δεν θα μπορεί να τα ερμηνεύσει αφού δεν πιστεύει πως υπάρχουν βάτραχοι! 

υ.γ.1 η κοπελίτσα που απολύθηκε από το πλαίσιο επειδή δεν της έβγαινε το χαμόγελο - ήταν βουβάλι ή βάτραχος; και γιατί δεν αλλάξατε τα προφίλ στο φατσοβιβλίο και να γράψετε "είμαστε όλοι σαν την κοπελίτσα που δεν γελούσε" - είμαστε όλοι Γάλλοι ξέρατε να γράφετε...

υ.γ.2 οι "μνημονιακοί" εργάτες των 480 ευρό  είναι βουβάλια ή βατράχια  - υπάρχει κάποια ντροπή σε αυτούς που παίρνουν τα διπλά; - άνθρωπος είναι αυτός που βουρκώνει όταν μιλάει μαζί τους! Γιατί η τύχη το έφερε και όχι η αξία να ζει σαν παιδί ενός ανώτερου θεού! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου