"Ο Θεός του γέρου σοφού"


Και ο θεός των ρώτησα; Τον έχεις δει δω πάνω; -  γιατί λένε πως υπάρχουν ερημίτες που έχουν δει τον θεό – έχουν μιλήσει με τον θεό; - ο θεός δω πάνω; - έκανε σαν να ξαφνιάστηκε. - Πάει καιρός που ο θεός εγκατέλειψε τις ερημιές, ίσως να κουράστηκε από τον ίδιο του τον εαυτό, δεν τον κατηγορώ γι αυτό.  Ποιος αλήθεια από τους σοφούς προσπάθησε να συλλάβει την απόλυτη μοναξιά που ίσως βίωνε ο θεός; Μα αυτά τέλειωσαν πια – αποφάσισε να κατέβει στις πόλεις και να γίνει ένας κοσμοπολίτης θεός!

Ναι αλλά του είπα – πως μπορεί ο θεός να νοιώθει μοναξιά; Αυτά είναι ανθρώπινα συναισθήματα – μήπως έτσι προσπαθεί να μειώσει τον θεό γιατί δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια να έρθει σε επαφή μαζί του; - Να μειώσω εγώ, τον θεό; - απόρησε ο γέρος. Σε ποιανού τα μάτια; - στα δικά μου τα μάτια; - Στα δικά σου; - Στα ανθρώπινα ή στα θεϊκά μάτια; - για να θες να μειώσεις ή να δυναμώσεις την ύπαρξη ενός θεού ίσως είναι σημάδι πως κάτι περιμένεις από αυτόν! Και εγώ ήρθα δω πάνω – στις ερημιές – ζώντας κατάμονος για χρόνια, γιατί ήθελα να ξεφύγω από αυτόν τον κοσμοπολίτη θεό – δεν τον άντεχα!

Ίσως να αποφάσισε να αφήσει τον θρόνο του και την μοναξιά του – εκεί ψηλά στους ουρανούς – και έτσι συνειδητά να μειωθεί και να γίνει πιο προσιτός από τους πολλούς! – μα ένας θεός που ανακατεύεται με τους πολλούς δεν είναι του γούστου μου! Ένας θεός που αποφασίζει να κατοικήσει μαζί με την πλέμπα έχει ξεφτίσει για μένα!

Συνήθως οι άνθρωποι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε σχέση με τον θεό – στην πρώτη είναι αυτοί που με λίγη αναζήτηση τον βρίσκουν και πέφτουν και τον προσκυνούν – στην δεύτερη είναι αυτοί που με λίγη ή πολλή αναζήτηση φτάνουν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει θεός! Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία που ψάχνουν πιο βαθιά και αυτό που βρίσκουν είναι και δεν είναι θεός – ένα ον γερασμένο, κουρασμένο – ένα άβουλο ον…

Μα νύχτωσε τώρα – πρέπει να φύγεις – έχεις δύσκολο δρόμο και μπορεί να χαθείς στο δάσος και δεν μπορώ να σε  φιλοξενήσω στην καλύβα μου  γιατί δεν μπορείς να αντέξεις ούτε το φαγητό μου – ούτε τον ύπνο μου. Και αν σε ξαναφέρει ο δρόμος προς τα βουνά – προς την Ελευθερία ξέρεις που θα με βρεις...


Πήρα τον δρόμο προς την «φωτισμένη» πολιτεία και άκουσα την γέρικη φωνή του να μου φωνάζει: χαιρετίσματα στον θεό…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου