21 Αυγ 2018

"τζόγος στην αρχαία αγορά"



 Στην αρχαία Αθήνα θα μεταφερθούμε - εκεί γύρω στην κλασική εποχή. Ένα πρόβλημα ταλανίζει από καιρό την πόλη και τους κατοίκους της. Ο στοιχηματικός τζόγος είχε φωλιάσει στα μυαλά και στις ψυχές των Αθηναίων και η πόλη κινδύνευε να μετατραπεί σε μια άχρηστη κοινωνία που δεν θα είχε τίποτα να προσφέρει στην ανθρωπότητα. 


Ο αγγειοπλάστης δεν ενδιαφέρονταν πια να δημιουργήσει το «τέλειο» αγγείο για να ξεπεράσει τον διπλανό του αγγειοπλάστη, τα άφηνε μισά, λειψά και έτρεχε στα πρακτορεία να τζογάρει. Ο τραγωδός σταμάτησε πια να παρουσιάζει μεγαλειώδης ανθρώπους, έτσι ώστε να παρακινεί και τους υπόλοιπους να αγγίξουν το μεγαλείο. Η εκκλησία του δήμου είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο μπουκάδικο και όλοι είχαν για κοινό γνώρισμα τη χασούρα!
Μα οι άρχοντες είχαν μαζέψει τον λαό στην αγορά, έπρεπε κάτι να γίνει για να σταματήσει αυτή η παρακμή – θα μιλούσε ο Σωκράτης και με την διαλεκτική του θα προσπαθούσε να βγάλει αυτό το νέο μικρόβιο από τον λαό. 

Κοντός και άσχημος περιγράφεται ο Σωκράτης και με μεγάλα ψυχικά χαρίσματα – από πολλούς ( αν και δεν έγραψε τίποτα )  θεωρείτε ο θεμέλιος λίθος που πάνω εκεί βασίστηκε ολόκληρη η δυτική φιλοσοφία. Γι άλλους ήταν το «σφυρί» που επέφερε καίρια χτυπήματα στις ήδη υπάρχουσες ρωγμές και συνετέλεσε στο γκρέμισμα του αρχαιοελληνικού κόσμου – για πολλούς ότι πιο σημαντικό και πιο ωραίο δημιουργήθηκε  πάνω στον πλανήτη γη!

Δεν ξεκίνησε ο Σωκράτης με τα γνωστά «κόλπα» του – ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα και σοφός είναι αυτός που γνωρίζει ότι δεν γνωρίζει τίποτα, αλλά, κοίταξε προς το ακροατήριο και είπε – « ο άνθρωπος τζογάρει από άγνοια! Εάν του δείξουμε ποιο είναι το κάλο, ποιο είναι  είναι το συμφέρον του, ο τζόγος δεν θα έχει καμία τύχη στην πόλη μας!  Πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα: Γιατί παίζουμε; Γιατί χάνουμε; Έχουμε κατανοήσει τις δυσκολίες του παιχνιδιού; Έχουμε κατανοήσει το ίδιο το παιχνίδι; Ξέρουμε πως η γκανιότα δεν είναι απλά μια λέξη, αλλά είναι ένα τέχνασμα του « εχθρού» που σε βάθος χρόνου ροκανίζει το κεφάλαιο μας; Και αν ισχύει αυτό, το καθημερινό παιχνίδι ποιον ευνοεί; Τετράδες και πεντάδες ατάκτως  ερριμμένες ποιους ευνοούν;

Το ξέρω – συνέχισε ο Σωκράτης – πως κάνετε φιλότιμες προσπάθειες να ψάξετε τις απουσίες, τις παραδόσεις, τις ειδήσεις τις τελευταίας στιγμής, τα στατιστικά - αλλά πιστεύετε πως ψάχνετε όσο πρέπει να βρείτε τι κρύβεται πίσω από τις αποδόσεις; Αλήθεια φίλοι μου, πιστεύετε πως ένα μεγάλο φαβορί υπάρχει περίπτωση να κρύβει και μια απόδοση με αξία; Πιστεύετε πως ο μπούκ δεν γνωρίζει τον δρόμο του χρήματος και πράττει ανάλογα; Προσεγγίζεται με το ίδιο σκεπτικό τους δικούς μας αγώνες, με τους Αιγυπτιακούς ακόμα και τους Περσικούς, αλλά εγώ σας λέω πως και μεταξύ των δικών μας πόλεων -κρατών πρέπει να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση. Η Σπαρτιάτες για παράδειγμα αποφεύγουν τις ισοπαλίες «η ταν η επι τας», αντίθετα εμάς μας αρέσει να συνθηκολογούμε.  Οι Πέρσες συνήθως τα σκατώνουν όταν κουβαλούν τον τίτλο του φαβορί και οι αιγύπτιοι συνήθως διοργανώνουν τους αγώνες τους, με το πρώτο φως του ηλίου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!

Βγείτε από την άγνοια και ακολουθείστε το δρόμο της γνώσης και τότε η χασούρα θα είναι παρελθόν» -  έτσι έκλεισε την ομιλία του ο Σωκράτης και πίστεψε ότι καλύτερες μέρες θα έρχονταν για τους Αθηναίους.

Κάνεις δεν απάντησε, κανείς δεν έφερε αντίλογο – ούτε καν ο Αριστοφάνης. Ήταν μικρός τότε, παραβρέθηκε όμως εκεί και λέγεται πως βλέποντας στην στοιχηματική πορεία των αθηναίων, μετά το « άνοιγμα των ματιών» από των Σωκράτη ήταν άλλη μια αίτια για να τον παρουσιάσει σαν μια καρικατούρα φιλοσοφική στις Νεφέλες!

Η απάντηση ήρθε μετά από αιώνες από ένα υποχθόνιο τύπο, αλλά αυτή είναι μια ιστορία που θα την παρουσιάσουμε εν καιρό. 

Μέχρι τότε προσεκτικά τις πρώτες αγωνιστικές γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του πάντως!

Απολογισμός των πρώτων αγωνιστικών στην Αγγλία εντός εβδομάδος, μέχρι τότε πιστεύετε δεν πιστεύετε, νηστεύετε δεν νηστεύετε, κάντε και καμία αποτοξίνωση!





17 σχόλια:

  1. Καλησπερα
    Ζητω συγγνωμη για το συντομο σχολιο αλλα χαλασε το μηχανημα του διαολου , το p c οποτε με το κινητο στα σβελτα....

    Πνευματωδης , ολο χιουμορ και ουσια ο Μπαζ :)) :))
    Οι Σπαρτιατες αποφευγουν τις ισοπαλιες λεει ''η ταν η επι τας ''......αυτους που παιζουν Χ μαλλον τους πετουσαν στον καιαδα.....:)) :)) χαχαχααααα

    υγ: Συμφωνω με το πνευμα του προλαλλησαντα

    υγ: Ερικ το νου σου....μην περασεις τον Ισθμο .....μαλλον κινδυνευεις φιλε :)) :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυπικός Μπάζ:

      "Ενώ οι Πέρσες συνήθως τα κάνουν μαντάρα όταν κουβαλούν τον τίτλο του φαβορί".
      :)))))))))

      Ολοι οι Πέρσες; Οχι.
      Το έχουμε πει: όλοι εκτός από τον... φαν Πέρση!

      Καλησπερα Μπαζ. Να 'σαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Aργησα καπως να καταλαβω ποιος Σωκρατης ειναι χαχαχα καπου εκει στις τετραδες και τις πενταδες ξεκαθαρισε το πραγμα, ωραιοοςςς ο Μπαζ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μάλαμας ρε!

      Παρε μια Πριγκιπεσσα στο live (εχει και pregame!)
      :))))

      https://m.youtube.com/watch?v=RcE3-qN6vvM

      Διαγραφή
    2. Σωραιοςςςς και ο Σωκρατης ο Μαλαμας !!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους και καλό φθινόπωρο.

    Τα πράγματα δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου καλά. Προσπάθησα να δω στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Πρέμιερ κάποια ματς που με ενδιέφεραν και δεν τα κατάφερα. Τα λάιβ στριμ που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια δεν αποδίδουν. Συνεχείς διακοπές στη μετάδοση, χιλιάδες διαφημιστικά παράθυρα, μαύρες οθόνες. Απελπισία. Δεν έχω εικόνα από καμία ομάδα και μπαίνουμε στην τρίτη αγωνιστική. Εγώ έτσι δεν μπορώ να παίξω στοίχημα. Το συζήτησα και μου είπαν πως έχουν αγριέψει οι συνδρομητικές που έχουν τα δικαιώματα των αγώνων. Να αγοράσω cosmote tv δεν υπάρχει περίπτωση.

    Το σάιτ που συμβουλευόμουν τελευταία για τα στατιστικά των παραδόσεων ήταν το soccerpunter. Και από φέτος δεν με αφήνει να δω το περιεχόμενο. Ζητάει συνδρομή 10 ευρώ το μήνα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Συνδρομητικό γίνεται και το betsellers, που διάβαζα όχι για να παίρνω σημεία αλλά στα πλαίσια ένος χρήσιμου στοιχηματικού διαλόγου. Ενα άλλο, το makrabet, θέλει 60 ευρώ το μήνα. Ολοι λοιπόν ζητάνε λεφτά. Θα πάρουν τα αρχίδια μου.

    Ο συντάκτης της Πρέμιερ στο χθεσινό ΜΜ ξέχασε να γράψει τα αποτελέσματα της 10ετίας. Στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου δεν έχω δεδομένα παράδοσης. Ε δεν πάνε όλοι στο διάολο...

    Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, λυπάμαι αλλά σταματάω να παίζω. Και κάτι τελευταίο. Είδα χθες προς μεγάλη μου έκπληξη πως στο κουπόνι του ΟΠΑΠ δεν προσφέρονται πλέον οι διπλές ευκαιρίες στην κόντρα των μεγάλων φαβορί. Είναι απίστευτο. Είναι εξωφρενικό. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δεν παίζουμε στοίχημα για την πλάκα μας, ούτε για να μην σκεφτόμαστε τις στενοχώριες μας. Παίζουμε πραγματικά λεφτά που βγαίνουν με κόπο για να κερδίσουμε πραγματικά λεφτά. Με αυτές τις συνθήκες, κυρίως την αδυναμία να βλέπω τους αγώνες, δεν συνεχίζω.

    Υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσυπογράφω Δημητρη αυτο που λες για τα πληρωτικα σαιτ.
      @@ και μονο @@
      :)))
      Απορω δηλαδή που βρισκουν ανθρώπους που τους πληρωνουν για να αντιγράφουν σημεια και μάλιστα σε μια εποχή που λεφτα δεν υπάρχουν.
      Η Διπλη Ευκαιρία του οπσπ κακως καταργήθηκε. Δεν το ηξρρα.
      Αλλα και ως τιμη, δεν έλεγε τιποτα.
      :)

      Διαγραφή
  4. Να γράψω και κάτι στοιχηματικό. Ετσι όπως βλέπω τώρα την εφημερίδα, χωρίς εικόνα των ομάδων, σημείωσα τα εξής.

    Χ2 την Εβερτον.
    1 την Χάντερσφιλντ.
    Χ το Γουότφορντ-Πάλας.
    Χ2 την Τσέλσι.
    Χ2 την Τότεναμ.

    Το μόνο που αξίζει είναι η ισοπαλία στο Γουότφορντ-Πάλας.
    Τα άλλα πληρώνουν ψίχουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη χρονια Δημητρη...
      Στα συνδρομητικα δωσε αυτα που λες .....συμφωνω κι επαυξανω :))
      Δες αυτο εδω μηπως σου κανει :http://videostream.dn.ua/videopage/videoPage.php?g=c2JyY3ZsK2FuY3VkcWdZ&c=en&i=eWl6aXFnc2hxZQ%B9f%B9f&hc_location=ufi

      Για σημερα βαλε και διπλο τη Γ Χαμ μεσα στην Αρσεναλ :))
      Δεν επαιξα pre αλλα την εχω στο κυνηγι στο live ........

      Kαλη χρονια και ψυχραιμια . Νωρις ειναι ακομα , θα βρουμε bet να παιξουμε :))

      Διαγραφή
    2. Τραγικη ειρωνια.......
      Οσο εγραφα εγινε 0-1 και αμεσως 1-1....
      απιστευτο !!!

      Διαγραφή
    3. Στο λινκ που εδωσα κανεις κλικ πανω στο ματς που θες και μετα ξανακανεις κλικ στο μεσον της οθονης στο μεγαλο λευκο τριγωνο......:)

      Διαγραφή
  5. καλημερα σε ολους, καλη στοιχηματικη χρονια να εχουμε. Πανω απ ολα ομως υγεια, τα υπολοιπα ακολουθουν. Πως περασατε? Ελπιζω ολοι καλα. Επιστροφη στην βαση και δειλα δειλα ριχνω ματιες μηπως βρεθει κατι αξιόλογο.
    Σταση πρωτη Βελγιο, Μπριζ-Αντερλεχτ (1,85-3,80). Η γηπεδουχος 3-1-0 ρεκορ , η φιλοξενουμενη πρωτη με 4-0-0. Προσωπικα το βλεπω 40-30-30. Στο 3,80 δεν θα αγοράσω, θα εχω το νου μου αν ανεβει στο 4 και πανω. Διαφορετικα κοιταω αλλου.

    Δευτερο ματς κ τελευταιο ειναι το Φουλαμ-Μπερνλι (2-4,3). Το περιμενα πιο ισορροπημενο συμφωνα με την εικονα των ομαδων ως τωρα. Ίσως να παιζει ρολο κ η ρεβανς με τον ολυμπιακο. 40-30-30 οι πιθανοτητες για μενα. Δεν εχω αποφασισισει να το πονταρω ακομα, πιθανον να το αφησω να ξεκινησει κ βλεουμε.
    Αυτα από μενα, να εχετε μια ομορφη κυριακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νυχτερινες ανησυχίες....
    Αυριο το προγραμμα έχει μεταξύ άλλων μικρες, τις πιο μικρες αγγλίες.
    Στην Βαναράμα Νάσιοναλ Λιγκ στον Βορρά, η πρωτοπόρος & αήττητη Κόρλεί υποδέχεται την Κέρζον. 6-0-0 ρεκόρ και 11-1 γκολ η γηπεδούχος. 3-0-0 εντός κ 6-0 τέρματα. Μπετόν η ομάδα και ο μπουκ την προσφέρει στο 1,36. Αν δούμε τους ως τώρα αντιπάλους της Κόρλει παρατηρούμε ότι είναι μικρομεσαίες ομάδες πλην της Χέρεφορντ. Εντός δε αντιμετώπισε εκτός της Χέρεφορντ, την Σάουθπορτ και την Γιορκ.
    Η φιλοξενούμενη βρίσκεται ακριβώς στην μέση και έχει 2-2-2 ρεκόρ με τέρματα 5-7 και είναι για 3 συνεχόμενα ματς αήττητη. Εκτος δεν έχει ακόμα ήττα με 2-1-0 & τέρματα 4-2. Νίκησε την Άλφρεντον , την Ντάρλινγκτον και έμεινε στο Χ με την Γιορκ.
    Ο μπουκ αυτή την στιγμή προσφέρει το ματς σε αποδόσεις 1,36-4,20-8.
    Νομίζω ότι 1,36 σε αυτές τις κατηγορίες δεν υπάρχουν. Η Κέρζον δίνει πολύ καλή εικόνα ως τώρα εκτός έδρας και το 8 την αδικεί. Στα προηγούμενα ματς η νικη της Κόρλει έδινε 2 και πάνω. Ξαφνικά έγινε τοσο ομαδάρα και πληρώνει 1,36?? Προσωπικά θα έδινα 54-30-16 πιθανότητες στο ματς οπότε το 8 με καλύπτει και θα το τιμήσω αν κ πιστεύω ότι μπορεί να ανέβει λίγο ακόμα.

    ΚΟΡΛΕΪ-ΚΕΡΖΟΝ 2@8

    Ρίξτε μια ματια επίσης στην Β Σουηδίας Γιόνσεπινγκ-Βάρμπεργκς (1,75-4,75) &
    Φινλανδία 2 Γιάρο-Κλούμπι (1,36-7,50).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη σεζόν Γιωργο.
      Welcome back!

      Ωραιο σκεπτικό. Καλη επιτυχία.

      Διαγραφή
  7. ΚΟΡΛΕΪ-ΚΕΡΖΟΝ 2@8 2-0 HTTA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να είσαι καλά Νίκο....εδώ θα ειμαστε πλέον , θα τα λέμε συχνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή