30 Αυγ 2020

"Δαυίδ και Γολιάθ"(από τον Nklaps)


Στον αθλητισμό και εν γένει τη μάχη, ή τον πόλεμο αλλά και γενικά στη ζωή, η έννοια του αουτσάιντερ είναι γνωστή από παλιά. Και όταν λέμε παλιά, εννοούμε πολύ παλιά. Ίσως η πρώτη καταγεγραμμένη νίκη αουτσάιντερ κόντρα σε φαβορί, που σόκαρε τον κόσμο ήταν κάπου 1000 χρόνια προ Χριστού. Η γνωστή μάχη Δαυίδ και Γολιάθ.

Ο Γολιάθ ήταν Φιλισταίος γίγαντας. Το ύψος του ήταν (λέει) περίπου 2,5 μέτρα. Φορούσε περικεφαλαία στο κεφάλι του και αλυσιδωτό θώρακα, από χαλκό και σίδηρο, που το βάρος του ήταν περίπου 50 κιλά. Είχε χάλκινες περικνημίδες στα πόδια του και χάλκινη ασπίδα στους ώμους του. Το δόρυ του ήταν χοντρό και μεγάλο και η σιδερένια λόγχη του ζύγιζε περίπου 6,5 κιλά. Ήταν αυτό που θα λέγαμε σήμερα «γκραν φαβορί». Μια μηχανή πολέμου που στην καλή (και την κακή) του μέρα διέλυε τον αντίπαλο του με το καλημέρα. Η σίγουρη επικράτηση.

Ο Δαυίδ ήταν ένας κοντοστούπης Ισραηλίτης βοσκός που δεν άντεχε να βλέπει τον Γολιάθ να εξευτελίζει τους συμπατριώτες του και κανείς να μην τολμά να τον αντιμετωπίσει. Έτσι έπεισε τον Βασιλιά Σαούλ να πάει να τον αντιμετωπίσει αυτός. Τόσο λοξός ήταν. Γιατί από σωματομετρικά υστερούσε παρασάγκας του γίγαντα. Κοντός αδύνατος ξερακιανός. Που πας ρε Καραμήτρο; Και σαν να μην έφτανε αυτό θα πήγαινε οπλισμένος μόνο με μία σφεντόνα, σαν αυτές που κυνηγάμε τις μπεκάτσες. Τρέχα γύρευε τώρα.

Η ιστορία είναι γνωστή, αλλά εμείς ξέρουμε μόνο ένα μέρος αυτής. Το υπόλοιπο μέρος μας το αποκρύπτουν και καιρός είναι να το μάθουμε.

Την εποχή λοιπόν εκείνη σε μία περιοχή όπου ανθούσε το εμπόριο είχε επινοηθεί και το στοίχημα! Υπήρχαν κάτι λοξοί Γέροντες που τους άρεσε να βάζουν τα λεφτά τους σε επίσης λοξούς παίκτες. Καταλαβαίνετε ότι μόλις μαθεύτηκε ότι θα πολεμήσει ο Γολιάθ με το Δαυίδ επικράτησε ανάμεσα στους Γέροντες η χάβρα των Ιουδαίων.

Ο Γέρων Μιχαήλ ήταν αυτός που έφερε την είδηση όλος ενθουσιασμό: «Ο my David θα κομματιάσει το Γολιάθ!» φώναξε.   Σωθήκαμε!

Ο Γέρων Νικόλαος τον κοίταξε με ύφος μάλλον μπλαζέ και τον ρώτησε σε κάτι αλαμπουρνέζικα πόσο αποτιμάται η νίκη του Δαυίδ και αν αυτό αντισταθμίζει το γεγονός ότι βάσει πιθανοτήτων το θηρίο προβλέπεται να μας ισοπεδώσει από τα πρώτα λεπτά.   Τιναφτόρε!

Ο Γέρων Γεώργιος είπε ότι την ώρα που θα γίνει αυτός ο αγώνας, γίνονται και κάτι άλλοι μικρότερης εμβέλειας αγώνες και ίσως παρεμπιπτόντως να έριχναν και σε εκείνους μία ματιά.   Ντάξει τώρα!

Ο Γέρων Αντώνιος επεσήμανε μήπως θα έπρεπε να λογαριάσουν και την πιθανότητα ο αγώνας να λήξει ισόπαλος.   Ακαλά!

Στην κουβέντα ενεπλάκη και ο Γέρων Δημήτριος λέγοντας ότι ο συνδυασμός νίκης Δαυίδ ή ισοπαλίας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη αν και την τελευταία φορά που το αποτόλμησε αυτό, σε κάποιο άλλο αγώνα, τα είχε βρει σκούρα   Καθένας με τον πόνο του!

Τέλος, ο Γέρων Ευάγγελος επιφορτισμένος με το κόψιμο των ξύλων και με την παρασκευή των αφεψημάτων, σχολίασε σιβυλλικά ότι αν δεν κερδίσει ο Γολιάθ και αν δεν λήξει ισόπαλος ο αγώνας, τότε αυτό θα πει ότι μάλλον ο Γολιάθ θα χάσει!   Σοβαρά τώρα!

Καταλαβαίνετε για τι χάβρα των Ιουδαίων μιλάμε. Άλλα αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα. Υπήρχε μεγάλη διχογνωμία. Δεν μπορούσαν να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα προσεγγιστεί ο εν λόγω αγώνας. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι υπήρχε μεγάλη διακινδύνευση (έτσι έλεγαν τότε το ρίσκο) να μπει φορτσάτος και ορεξάτος ο Γολιάθ από τα πρώτα λεπτά και να κόψει φέτες το μικρούλη το Δαυίδ. Ποιος παλαβός θα έβαζε λεφτά εδώ στον Δαυίδ και μάλιστα πριν από τον αγώνα;

Έτσι, κατόπιν μακρών συζητήσεων, οι Λοξοί Γέροντες αποφάσισαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ματς μέχρι ενός σημείου, πριν στοιχηματίσουν. Αν ο Δαυίδ τις έτρωγε νωρίς, τόσο το καλύτερο. Τι είχαμε, τι χάσαμε! Ας τον στην τύχη του. Αν όμως π Δαυίδ έδειχνε να έχει δόντια και φωνή τότε ο αγώνας θα είχε ένα ενδιαφέρον και αν το θηρίο τα έβρισκε σκούρα τότε…  ε, τότε όλα είναι πιθανά.

Η μέρα του μεγάλου αγώνα έφτασε. Ιστορική ημέρα. Ο Δαυίδ φαινόταν να έχει μπει καλά στα πρώτα λεπτά.

«Πατάμε καλά!» φώναξε ο Γέρων Μιχαήλ. «Έλα αλογάκι μου»!

«Περνάνε τα λεπτά και κρατάμε!» σχολίασε ο Γέρων Νικόλαος. «Ρε, λες;»

«Έχω εικόνα, αν και είμαι στο δρόμο» είπε και ο Γέρων Γεώργιος «έχουμε απειλήσει δύο φορές».  

«Αντέξαμε μέχρι την ανάπαυλα. Είμαστε ισόπαλοι», είπε ο Γέρων Αντώνιος όλο αγωνία.  

Ο Γέρων Ευάγγελος έφερε στην παρέα κάτι να πιούν για την ανάπαυλα και άρχισε να γεμίζει και αυτός το όπλο του μαζί με τους άλλους. «Κερασμένα», είπε.

«Ψόφιος είναι ο γίγαντας» αναφώνησε ο Γέρων Δημήτριος. «Στα μισά του δευτέρου μέρους ζήτημα να έκανε μία επίθεση με το δόρυ. Εμείς είμαστε πιο ουσιαστικοί! Θα αρχίσω τα τραγούδια!».

«Οπλίζουμε!» φώναξαν όλοι οι Γέροντες ταυτόχρονα σε μία εικόνα που δεν θύμιζε πια χάβρα των Ιουδαίων.

Ήταν πλέον σαφές στους Γέροντες ότι η μοίρα, η Ιστορία, το Σύμπαν, ο Θεός ο ίδιος είχαν συνομωτήσει για το ποιος θα πάρει τη νίκη. Το έβλεπαν ότι εκείνη την ώρα γραφόταν ιστορία. Το έλεγαν καθαρά 0069 αστέρια που έλαμπαν στον ουρανό σαν σε σχηματισμό.

Έξι φωνές ακούστηκαν:

«Μπήκα»!

«Μπήκα»!

«Μπήκα»!

«Μπήκα»!

«Μπήκα»!

The rest is History…


25 σχόλια:

  1. Δεν έχω λόγια ....:))))))

    Μάνα μου , πονάω απ τα γέλια :)))

    Εδω δεν σχολιάζεις ...
    Απλα γελάς και απολαμβανεις....

    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα, απολαυστικό το κείμενο. Μου θύμισε τους γέρους στον Αστερίξ που κάθονται σε ένα κορμό-παγκάκι και σχολιάζουν τα τεκταινόμενα. Και τους άλλους δύο στο θεωρείο του Μάπετ Σόου, χαχαχα. Θα φέρει γούρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεροντα Δημήτριε ασε τα Χ2Δ και βαλε περιεργες μουσικες για γουρι ....:))))


      χαχαχα....

      Διαγραφή
  3. Φοβερό!!! Έτσι ακριβώς είχαν γίνει τα πράγματα. Υπήρχαν κι άλλοι βέβαια τότε, οι πιο πολλοί μάλιστα, που πόνταραν την καμήλα τους στη νίκη του Γολιάθ για να πάρουν πίσω την καμήλα τους συν μια καμπούρα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα....

      Σωστος Γέροντα Αντωνιε.
      Ευλογείτε !!!

      :)))

      Να εξετασουμε λεει το ενδεχόμενο να βγει ο αγωνας Δαυιδ - Γολιάθ ισόπαλος ...χαχαχαααα

      Διαγραφή
  4. Γέροντα Μιχαήλ, τότε δεν υπήρχε περίπτωση ισοπαλίας αλλά ως ο πιο λοξός απ τους άλλους γέροντες φυσικά δεν θα έχανα την ευκαιρία να δω ακόμα και σε αυτή τη μονομαχία την πιθανότητα ενός Χ.
    Αμάρτησα κι αντί να αφοσιωθώ στη νηστεία και την προσευχή, άρχισα να μελετάω μονομαχίες Λαμίας - Λάρισας. Στο τέλος κατέληγα να παίζω Αταλάντα - Λάτσιο Χ και όλες οι κατάρες και οι αφορισμοί να πέσουν πάνω μου.
    Ευλόγηcoν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τωρα που το σκέφτομαι στην ιστορία Γολιάθ-Δαυίδ υπηρχαν τα εξης στοιχεία...

    1) Ο Γολιαθ ειχε υπερεκτιμήσει τη δύναμή του ...ηταν δυνατός αλλα οχι εξυπνος ...αν σε επιανε στα χερια του δε γλυτωνες ...αν τον πολεμουσες ομως εξυπνα απο αποσταση τι θα γινόταν ?Αρα το γκαν φαβορι εχανε λάδια ...

    2) ο Δαυιδ ηταν μικροσωμος αλλα ηταν εξυπνος και με τη σφεντονα του σκοτωνε τα λιονταρια και τις αρκούδες που πηγαιναν να φάνε τα προβατά του ...άρα το αουτσαιντερ έβγανε φωθιές...

    3) Η απόδοση ηταν 30 προς 1 ....άρα ηταν αδικαιολόγητα υψηλή....


    Συμπέρασμα : η περιπτωση Δαυιδ - Γολιάθ ηταν το πρώτο sansvoirειδές στοιχημα στην ιστορια ...!!!

    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ρε!
      Sans voir ήταν και αυτοί το πήραν λάιβ!
      :)))))))
      Ρε τα ορνια!
      Χαχαχαχα!!!!

      Διαγραφή
    2. γλυτωσαν το ρεζίλεμα και το 30 προς 1 που ηταν πρε το πληρωθηκαν 40 προς 1 στο λαιβ ...

      :)))

      Διαγραφή
  6. Μάλιστα... μετά να δεις που οι Μπάμπηδες τα βαλαν με τους Μπουκ της εποχής, πως το έστησαν για να κονομήσουν γκαμήλες και καμπούρες. Από τότε δηλαδή δεν κοιτούσαν την καμπούρα τους, γι αυτό και εξελίχθηκαν σε αιμοδότες και στυλοβάτες των μετέπειτα φαβορί...

    Οι μπουκ ποτέ δεν ξεχνούν και πάντα μνημονεύουν τους μακρινούς προγόνους τους και από σεβασμό σε αυτούς και στην τσέπη τους συνήθως πετσοκόβουν τα φαβορί.

    Οι Πακέτοι πάντα την ίδια περπατησιά στους αιώνες και πάντα κάτι άλλο φταίει για το χάλι τους...

    Καλή χρονιά - ευχαριστήσουμε Nklaps

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερες
    Η bet 365 έκανε κάποιες αλλαγές στη σελίδα της ...εκει που χωρουσε σε μια οθόνη κινητου σχεδον 10 αγωνες και κοζάριζες με μια ματια μια λίγκα ολόκληρη , τωρα χωραει με το ζόρι 5 αγωνες οπότε για να δεις ολη τη λιγκα χρειάζεται να κάνεις πλοήγηση προς τα κατω ...tragik

    Επισης πανω αριστερά στη σελιδα της είχε ενα μπανεράκι που το ονόμαζε ''αγαπημένα '' .Εκανες μια βόλτα στο λάιβ την ωρα που επαιζαν 200 ματς , εντοπιζες τα 5 που σε ενδιεφεραν , τα εβαζες στα '' αγαπημένα '' και παρακολουθουσες με ΜΙΑ ματια τα 5 ματς που ήθελες .Τωρα για να παρακολουθουσεις 5 ματς ταυτοχρονα θες 5 υπολογιστες....αν εχεις έναν οπως όλος ο κόσμος χαλάς το ροδάκι απ το ποντίκι σ ένα Σάββατο ...

    Επισης δεν ξεχωριζουν οι λιγκες μεταξυ τους στο λάιβ γιατι εβγαλαν τον πρασινο φοντο που αναγραφοταν η ονομασια της λιγκας ....τώρα εγιναν ολα μαυρο-γκρί ...

    Στο δια ταυτα ....αμα βρίσεις δεν εισαι ανθρωπος επιπεδου...

    Αμα δε βρίσεις πρεπει να αναρωτηθείς πόσα κιλα μαλάκας εισαι ....

    Όπως και να εχει η ουσία είναι οτι μας κατεστρεψαν το λάιβ ...

    Και ολα αυτα για το καλό του παίχτη !!


    γαμω το κερατό τους το διφορο ...
    γαμώ το φελέκι τους ...
    γαμ
    γαμ
    γαμ
    γαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να τους στείλεις ένα mail.
      Είχαν την καλύτερη λάιβ κονσόλα. Πολύς κόσμος έχει ενοχληθεί.
      Ολα τα πράγματα αυτά είναι στην πράξη beta version, όπως λένε στο χωριό μου. Δηλαδή υπόκεινται στην κρίση και στις διορθώσεις που προτείνει ο Χρήστης.

      Διαγραφή
    2. Στειλτε τους εσυ mail που εισαι πιο ευγενικος απο μένα :))

      Με τον οχτρό μου δε θέλω να μιλάω ευγενικά .
      Αν ειναι θα τους μπινελικώσω μια και καλή στην ώρα τους :))))

      Διαγραφή
  9. Εφιαλτικές οι αλλαγές. Επίτηδες άλλαξαν ξανά τη σελίδα τους. Στόχος τους είναι να εκνευρίσουν τους καλούς και τους μέτριους παίκτες, να τους βγάλουν από τα νερά τους για κάποιο διάστημα, ώστε οι πρώτοι να κερδίζουν λιγότερα και οι δεύτεροι που είναι στα λεφτά τους να αρχίσουν να χάνουν. Οι κακοί θα συνεχίσουν να χάνουν έτσι κι αλλιώς. Το χειρότερο για μένα είναι πως δεν μπορείς να κολλήσεις την απευθείας μετάδοση στο ματς που θες και παράλληλα να παρακολουθείς την εξέλιξη άλλων αγώνων και αποδόσεων. Ιντερνετ δεν έχω στο κινητό, αλλά είμαι γραφική μειοψηφία. Την πλειοψηφία που παίζει κι από κινητό, την πήδηξαν. Ενδεχομένως τα κέρδη τους στο λαιβ να έχουν μειωθεί από παίκτες τσακάλια ή από διάφορα παρολί. Ξέρω φίλους που παίζουν παρολί κόρνερ στο λάιβ με καλά αποτελέσματα. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία από τους μπουκ. Αν μπορούσαν να διαβάσουν τα μπινελίκια των πελατών τους, μάλλον θα άνοιγαν σαμπάνιες από ικανοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Liverpool Leeds υπό παρακολούθηση το διπλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται, αλλά πέρα από το Πρωτοκολλο live, δεν ξέρω πώς αλλιώς να προσεγγιστεί...

      Διαγραφή
  11. Γεια σας, ατρόμητοι πολεμιστές. Όντως οι αλλαγές στην πράσινη είναι προσεγμένες και στοχευμένες. Ειδικά με τ αγαπημένα έκανες παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι. Και δεν έιχες μπλεξίματα με τους υπόλοιπους γκισέδες, γλίτωνες κόπο και καμιά χασούρα που και που...

    Ρε Βούδα σου έχουμε δώσει το καλύτερο τραπέζι στον καφενέ - δεν γράφεις μια παρουσίαση για την μεγάλη Αγγλίας που ξεκινάει. Βλέπω πως το έχεις και θα συμφωνήσουν και τα παιδιά...

    Μπιελσα εναντίον Κλοπ - ωραία μάχη η αξία στο διπλό θα το δούμε...

    Φύγε ρε Μεσι από την Μπαρτσα μπας και σταματήσεις να περπατάς. Να πας στο νησί να γίνει χαμός να παρακολουθώ πιο φανατικά την χλιδη. Άλλα δεν το βλέπω θα μείνεις εκεί να βαριέσαι και να χάσεις την τελευταία σου καλή χρονιά.

    Έλα για ψήστε τον Βούδα για εισαγωγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αμήν Γέροντα Ευάγγελε :)))

    Ελα ρε sìdd ...κάνε μια καλή εισαγωγή ...απ αυτές τις δικές σου ...ξέρεις εσύ...

    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανονική νέα ανάρτηση όμως, ξεχωριστή με το όνομα του Sid.
    Να γουστάρουμε και να καμαρώνουμε.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φυσικά λέμε για νέα ανάρτηση, με ταρατατζουμ και θα έχουμε και μικρές Αγγλιδούλες και μεγάλες...

    Με την ησυχία σου και θα έχεις τα τυχερά σου και τα κεράσματα - και παγουρίνο δώρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εχω την εντυπωση οτι ο sidd εχει ξεκινησει ηδη ....


    μας περιμενει εκπληξη ...:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλη σαιζον σε ολους. Θα ειμαστε εδω παροντες να υποστηριξουμε καθε προσπαθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή