17 Νοε 2016

"Η Τέχνη του Πολέμου"

C:\Users\Ευάγγελος\Downloads\the-art-of-war-sun-tzu1.png


Το 400 π.Χ. περίπου έζησε ο Σου Τζου, ένας κινέζος στρατηγός που έγραψε ένα βιβλίο με 13 κεφάλαια, «Η Τέχνη του Πολέμου». Ένα από τα αρχαιότερα βιβλία στρατιωτικής στρατηγικής στον κόσμο, που έγινε η αιτία να τον προσέξει και να τον πάρει στην αυλή του ο βασιλιάς Χο Λου και να τον κάνει αρχιστράτηγο του στρατού του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο στρατός του βασιλιά κάτω από τις διαταγές του Σου Τζου δεν έχασε καμία μάχη.

Καλά ρε Μπαζ, θα μου πείτε, τελείωσαν οι εθνικές, έρχονται κουπόνια πλήρη, αγώνες, χαμός, στοίχημα και συ μας γράφεις για τον Σου Τζου και τον Λο Χου; Αφού δεν μας έβαλες και το Θου Βου, πάλι καλά! Για το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα γεμίσει η πιάτσα ειδικούς – ειδικούς στις εφημερίδες, ειδικούς στα σάιτ, ειδικούς στα πρακτορεία, ειδικούς στα λεωφορεία... Τώρα με τόσους ειδικούς το χαΐρι του κόσμου στο στοίχημα το είδαμε! Να δούμε καλύτερα τι λέει ο μεγάλος αυτός στρατηγός και πού ξέρετε, μπορεί να μας βοηθήσει και στο στοίχημα, αφού με τα συμβατικά μέσα δεν...

«Μη καταπίνεις το δόλωμα που σου πετάει ο εχθρός» Πίστευε, λοιπόν, πως ο πόλεμος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαπάτηση. Μην τσιμπάς δηλαδή στα τεχνάσματα που θα κάνει ο εχθρός για σε παραπλανήσει. Για να το πάρουμε αυτό το απόφθεγμα του Σου Τζου και να το ρίξουμε στην αρένα με τα φαβορί. Δόλωμα είναι τα φαβορί και η ευκολία που παρουσιάζουν και παρουσιάζονται. Αλλά τσιμπάει ακόμα ο παίκτης – το καταπίνει το δόλωμα αμάσητο.

«Ο στρατηγός που κερδίζει μια μάχη, έχει κάνει πολλούς υπολογισμούς στο κεφάλι του πριν από τη διεξαγωγή της. Ο στρατηγός που χάνει μια μάχη, έκανε λίγους υπολογισμούς.» Αυτό θα έπρεπε να μπει πάνω από τις μηχανές στα πρακτορεία, την ώρα που ο ανυποψίαστος παίκτης ρίχνει τις τετραδοπεντάδες του. Δηλαδή τι έκβαση από την μάχη με τον Μπουκ περιμένουν αυτοί που δεν έχουν κάνει κανέναν υπολογισμό;

Ποιους υπολογισμούς έχει κάνει ο παίκτης, «ο αιώνιος» παίκτης, για να είναι νικηφόρα η έκβαση της μάχης του; Έχει σχεδιάσει την κάθε του κίνηση από πριν ή θα ξυπνάει ένα πρωί και θα προσπαθεί να ρεφάρει; Έχει καταστρώσει τα πλάνα του; τι θα παίξει, τι θα αφήσει, τι θα ζητήσει και σε ποια απόδοση; Ή θα παίρνει το όπλο και όποιον πάρει ο χάρος.

Μελέτες έχουν δείξει, φίλε μου, πως χωρίς σχέδιο, χωρίς να έχουμε μελετήσει και την παραμικρή κίνηση στο στοίχημα, το δικό μας κεφάλι είναι που πέφτει - με γιουρούσια δεν νικιέται ο μπουκ. «Αυτός που παίρνει αψήφιστα τους αντιπάλους του, είναι βέβαιο ότι θα γίνει λεία τους», λέει ο Σου Τζουν. Μια πολεμική μηχανή οι μπουκ που είναι φτιαγμένες έτσι οι άτιμες που όσες μάχες και να χάσουν, ποτέ δεν θα χάσουν τον πόλεμο. Έχουν τεράστια υπεροχή στο στράτευμα - αλήθεια πόσα λεφτά έχει ο μέσος παίκτης για να ρίξει στη μάχη; Με την γκανιότα μπορούν να σε κάνουν να νομίζεις πως κερδίζεις μάχες, αλλά στο τέλος να χάνεις τον πόλεμο.

Υπερτερούν σε γνώση, πληροφόρηση, τεχνολογία, δίνουν τις μάχες τους εκεί που ξέρουν να νικάν καλυτέρα. Έχουν συνεργάτες τους καλύτερους και το πιο σημαντικό, πέτυχαν στην εξαπάτηση, έπεισαν τον πολύ τον κόσμο πως στο στοίχημα μετράει να βρεις μόνο ποιος θα νικήσει. Σήμερα η Μπάγερν, αύριο η Ρεάλ... Και η απόδοση; Ακόμα πιστεύουν κάποιοι πως το στοίχημα δεν είναι θέμα απόδοσης;

«Να επιλέγεις πότε θα πολεμήσεις και πότε δεν θα πολεμήσεις». Εγώ τη φαρέτρα μου δεν την βγάζω κάθε μέρα. Αυτό τα καθημερινό παιχνίδι δεν είναι για τα γούστα μου - χωρίς να αποκλείω ότι κάποιος δεν μπορεί να κερδίσει και αυτήν τη μάχη. Απλώς ξέρω ότι όταν μεγάλο μέρος της μάζας βλέπει φως και μπαίνει, οι μπουκ παίρνουν τα μέτρα τους. Ρίχνουν σε εξεφτελιστικές τιμές τα φαβορί και αφήνουν μεγάλες αποδόσεις στα αουτσάιντερ, που ξέρουν ότι λίγοι θα τα παίξουν...

Συνθηκολόγησε, αδελφέ μου, κέρδισε χρόνο, ρώτα, ψάξου, μάθε από τα λάθη σου. Μην πηγαίνεις σαν πρόβατο στη σφαγή. Κοίτα τους τζίρους – εκεί όπου μαζεύονται οι πολλοί, για δες, απουσιάζει η αλήθεια. Έτσι δεν συμβαίνει και στη ζωή; Γιατί η ζωή να μην γίνει οδοδείκτης και για το στοίχημα;

Υ.Γ. Και σου λέει ο άλλος, ο κόσμος θέλει σημεία. Πάρε τον στρατηγό και πορεύσου στην μάχη. Θα τον αγαπήσει τούτο τον στρατηγό ο παίκτης πιστεύω. Τον φαντάζομαι να λέει: «γκανιότα ε; μεγάλο πεδίο μάχης! (Ο εχθρός γνωρίζει καλά τις αδυναμίες μας και έχει επαγγελματικό στρατό. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και έχει προσαρμόσει τον πόλεμο στα μέτρα του. Δύσκολα τα πράγματα, δύσκολος ο εχθρός, δύσκολος ο πόλεμος αυτός, αλλά με σωστή τακτική, χρησιμοποιώντας όπλα που δεν περιμένει ο εχθρός, θα νικήσουμε...»

6 σχόλια:

  1. Γεια σου ρε Μπαζ. Αργησα σημερα.
    Περιμένα να διαβάσω τα δικά σου "όπλα". Να μας πεις δηλαδή, "εγώ πιστεύω στα εξης:
    1,2,3,4 κλπ." Πιο συγκεκριμένα δηλαδή.

    Πες κάποια πρακτικά στον Παίκτη δηλαδή σε μικρά "take home messages". (τι είπα πάλι!!!)
    Θα ειχε ενδιαφερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άργησες, αλλά ήρθες. Σου βαζουμε τον αήττητο Στρατηγό και ξινίζεις τα μούτρα. Άλλα είσαι επίτιμος θαμώνας και δεν στραβώνουμε τα μούτρα εμείς από τέτοια.

      Άμα ανατρέξω και στις γραφές του Ινφομπετο αποκλείεται να μην έχω γράψει και τέτοια.

      Τώρα αν κατάλαβα καλά ζητάς να προσλάβουμε ταχυδρόμους ή ταχυδρομικά περιστέρια και να στέλνουμε μηνύματα στα σπίτια του κόσμου.

      Θα γίνει και αυτό στην ώρα του. μην βιάζεσαι...

      Μελετάω και προσπαθώ να γράψω κάνα λοξό...

      Διαγραφή
  2. Η "φιλη σου" η Κόλτσεστερ γυρισε οριακα φαβορι! Σουμβαινουν και αυτα. Θα μου πεις, ναι μεν λαθος, αλλα πολλοί βλέπουν το μεσοβδόμαδο που έδωσε η άλλη η "κουλή" για το Κύπελλο. Επαιξε με μονο 3 αλλαγες από το βασικο σχημα (λέει), επομενως και κουραση, έπαιξε ΚΑΙ παραταση (και αλλη κουραση) και επιπλέον αποκλείστηκε στα πεναλτι από ομάδα της... Κόνφερενς. Παρωχημένος ο όρος Κόνφερενς, αλλα τον βάζω για να δείχνει πιο ...παρακατιανή η αντίπαλος στο Κύπελλο!
    Να τι βλέπει λοιπόν ο παίκτης που πονταρει την Κόλτσεστερ, αντι να βλεπει το χάλι της.

    No bet, θα μου πεις. Τι να πας να μπλέξεις.
    Αν ο ασος πηγαινε στο 3,00; Τέλος παντων, σε ποια τιμη άσου θα το σκεφτόσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα - η κατηγορία των τελειωμένων δεν σου κάνει; Τώρα έχω πάρει από κείνους τους καφέδες που σ αρέσουν και προσπαθώ να βγάλω άκρη...

      Ασυγκίνητο με αφήνει η Γεοβιλ. Και σπάνια χώνω την μούρη μου εκεί που δεν μου έχει κάνει κλικ από την αρχή.

      Διαγραφή
    2. Ναι ρε, καλημερα. Τι θέλω και ασχολούμαι, αφού ούτε εμενα μου αρεσει;
      Να κατι άλλο. Κοιτα πως αλλαζουν οι αποδοσεις όσο πλησιάζουμε στα ματς. Ο κόσμος παίρνει θεση.
      Η Κρόουλι είναι τωρα στο 4,75 από 4,20.
      Δεν κοιτας τα χάλια της, θα μου πεις.
      Εσύ γιατι δεν κοιτας τα χάλια της "άλληνης";
      Οι αποδοσεις είναι λάθος, αλλα το θέμα είναι τί πάτημα έχουμε να ασχοληθούμε;

      Διαγραφή
    3. Άμα πας έτσι δεν θα αφήσεις να βγάλω και τίποτα εγώ χα χα χα...

      Θα μου πεις έχει και τίποτα καλό γι αύριο; Παπαρια θα βγάλω τώρα και τ απογευμα το στοιχηματικό ή όπως μου ρθει - δεν φημίζομαι για την οργάνωση.

      Αποσύρομαι τώρα στα βάθη της σπηλιάς...

      Διαγραφή